Volledig scherm
De polder Rijnenburg ten zuidwesten van Utrecht, die Utrecht het liefst de komende 15 jaar wil benutten om energie op te wekken met zon én wind. © Marnix Schmidt

‘Serieuze zorgen’ over participatie rondom energielandschap Rijnenburg

De Utrechtse GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk maakt zich ‘serieuze zorgen’ over het participatieproces rondom de plannen van Utrecht om de polders Rijnenburg en Reijerscop vol te zetten met zonnepanelen en of windmolens. Dat schrijft zij in een brief aan de gemeenteraad.

Reden voor de zorgen van de wethouder is dat onlangs zes leden van een uitwerkingsgroep – die nadenken over de toekomst van de polder – wegens onvrede over het proces zijn opgestapt. In een brief schrijven de opgestapte leden dat ‘de stem van de initiatiefnemers (met name windenergie) zo dominant is geworden dat de huidige voorstellen nu voor ons niet meer verdedigbaar zijn’.

Scenario's

Quote

Er wordt stelselma­tig niet geluisterd naar wat wij in te brengen hebben

Maurice Kassing, Opgestapt lid van een uitwerkingsproces

Utrecht wil de polder de komende 15 jaar het liefst benutten om energie op te wekken met zon én wind. Na 2030 is het in principe de bedoeling er huizen te bouwen. De gemeenteraad heeft het college vorig jaar opdracht gegeven om te zorgen dat initiatiefnemers met belanghebbenden meerdere scenario’s ontwerpen voor het energielandschap. De afgelopen maanden is hieraan gewerkt.

Maar minimaal zes van de dertien bewoners hebben inmiddels hun buik vol van het proces. ,,Er wordt stelselmatig niet geluisterd naar wat wij in te brengen hebben’’, zegt Maurice Kassing namens de opgestapte leden. ,,Het proces verliep zonder dat wij er invloed op hadden en daardoor vonden we dat we nadrukkelijk voor de bühne werden gebruikt. En dat hoort niet bij participatie.’’

Inmiddels is er volgens Kassing een gesprek geweest met Van Hooijdonk. ,,In dit gesprek hebben wij aangegeven dat alle dertien bewoners geen vertrouwen meer hebben in het proces en achter onze brief staan, maar dat enkele bewoners het nog even willen aanzien. De wethouder gaf aan na te denken over hoe het verder moet, maar het is uitgesloten dat wij weer terugkeren in de groep.’’

Complex proces

Van Hooijdonk schrijft in de brief dat ‘gezien de verschillende standpunten en belangen we op voorhand wisten dat het een complex proces zou worden’. Zij schrijft verder dat, nadat ze het gesprek met de opgestapte leden heeft gehad, ze zich zal bezinnen over het proces en met een voorstel komt.

Volledig scherm
Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks). © Marnix Schmidt

Ondertussen is ook de kritische vereniging Buren van Rijnenburg en Reijerscop boos. De omwonenden, die geen voorstander zijn van windmolens, krijgen tot hun woede geen tafel of standje tijdens de eerste werkbijeenkomst op 17 mei in De Schalm in De Meern. In een flyer roepen zij mensen op om als bezoeker naar de bijeenkomst te komen om zo veel mogelijk kritische vragen te stellen.

Tijdens de bijeenkomst gaan initiatiefnemers, ontwerpers en experts met belanghebbenden uit de omgeving in gesprek over de eerste schetsen van het energielandschap. De Utrechtse VVD heeft vragen gesteld aan de wethouder waarom de Buren van Rijnenburg geen platform krijgen op de bijeenkomst en de initiatiefnemers en experts wel. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht