Volledig scherm
Le Scenario, aan de Amsterdamsestraatweg. © Google Streetview

Shishalounge aan Straatweg gesloten vanwege banden met georganiseerde misdaad

De gemeente Utrecht heeft vorige week de vergunning ingetrokken van een shishalounge aan de Amsterdamsestraatweg, nadat was gebleken dat de horecazaak een grote rol speelt in sluimerende conflicten tussen grote drugscriminelen. Bovendien had de politie informatie dat op het pand een aanslag gepleegd zou worden.

De mogelijke aanslag op Le Scenario, zoals de shishalounge aan de Amsterdamsestraatweg heet, houdt verband met andere aanslagen die recent zijn gepleegd op verschillende shishalounges en coffeeshops in het land.

Volledig scherm
De politie onderzoekt het mogelijke schietincident bij het Smaragdplein. © Michiel van Beers

Onder meer de beschieting van El Presidente (maart 2019) aan de Detmoldstraat bij het Smaragdplein in Utrecht wordt betrokken in een onderzoek van de recherche, vertellen goed ingevoerde bronnen. Ook incidenten bij coffeeshops en shishalounges in Haarlem en Culemborg hebben te maken met de gebeurtenissen in Utrecht en worden door rechercheurs bekeken. El Presidente werd door burgemeester Van Zanen voor vijf weken gesloten, de coffeeshop in Haarlem moest ook gedwongen haar deuren sluiten.

Beschietingen en granaten

De achtergrond bij deze beschietingen ligt in het (zware) criminele milieu. Shishalounges en coffeeshops hebben vaak meerdere eigenaren. Hoewel op papier vaak één persoon de leiding heeft, blijken op de achtergrond verschillende criminele organisaties investeringen te hebben gedaan in deze bedrijven. Om concurrenten een hak te zetten wordt steeds meer naar geweld gegrepen. Concurrenten laten elkaar beschieten of laten granaten achter, in de hoop dat een burgemeester de zaak sluit met het oog op de veiligheid. Op die manier proberen concurrenten elkaar financieel te raken, maar ook eer en reputatie spelen een grote rol in deze conflicten. „Het is een handige manier om een concurrent te pakken”, zegt een ingewijde.

Dat is ook wat er speelt bij incidenten rond Le Scenario en El Presidente. Een van de personen die op de achtergrond is betrokken bij deze zaken, werd gesignaleerd in de nabijheid van een bekende drugscrimineel. Dat werd door andere groeperingen niet geaccepteerd. Ook het bezoek van enkele drugscriminelen bij de twee zaken werd niet getolereerd. Vervolgens volgden incidenten in Utrecht, Haarlem en Culemborg zich in rap tempo op. In Culemborg ging het om de Lounge ‘n Chill waar tijdens de kerstmarkt op 16 december een handgranaat voor de deur werd gevonden. „Ze willen de hangplekken van elkaar kapot maken”,  zegt de ingewijde.

Criminele circuit

Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht kon de gemeente niet anders dan Le Scenario de wacht aanzeggen. „In de afgelopen vier weken is door de politie een bestuurlijke rapportage opgesteld waarin informatie naar voren komt over de rol van het bedrijf in het criminele circuit. Bovendien was er sprake van een schijnconstructie in het bedrijf.” Bij Le Scenario ontkwamen eind 2015 nog twee Amsterdamse hoofdrolspelers uit de cocaïnemaffia aan een moordaanslag. Het plan werd verijdeld omdat de politie op de hoogte bleek te zijn. In de omgeving van de shishalounge troffen de agenten automatische wapens aan.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht