Volledig scherm
Sidney wordt als eerste patiëntje samen met haar ouders en broer naar het Prinses Máxima Centrum gereden. © Marco Hofsté

Sidney neemt als eerste kankerpatiëntje intrek in Prinses Máxima Centrum

De eerste kinderen met kanker hebben vandaag hun intrek genomen in het nieuwe gebouw van het Prinses Máxima Centrum op De Uithof in Utrecht. Via de verbindingsbrug kwamen 22 patiënten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) over naar het Prinses Máxima Centrum.

Het gaat om kinderen die al in behandeling waren in het WKZ. Sidney en haar ouders en broer werden vanochtend om negen uur als eerste verwelkomd door bestuursvoorzitter Diana Monissen en de beide initiatiefnemers tot het nieuwe Centrum, Hans Clevers en Rob Pieters.

Ouder-kindkamers

Alle kinderen met hun ouders namen hun intrek in een van de ouder-kindkamers die voor hun komst waren ingericht. De naam zegt het al: zowel het kind als de ouders hebben een eigen kamer met eigen voorzieningen. Met een schuifdeur kunnen de ruimtes desgewenst worden afgesloten. Ouders kunnen zo 24 uur per dag, elke dag van de week, dichtbij hun kind zijn.

In de Huiskamer/eetkamer kunnen gezinnen samen eten en zelf een maaltijd bereiden. Zo zijn er nog meer voorzieningen voor sport, spel en ontspanning, die het mogelijk maken dat ouders en kinderen zoveel mogelijk samen kunnen doen.

Met de komst van deze eerste groep patiënten is het Prinses Máxima Centrum gestart met de zorgverlening vanuit het nieuwe gebouw. Op vrijdag 1 juni aanstaande volgen alle andere patiënten die nu nog elders in het land in een kinderoncologisch centrum verblijven. De poliklinische zorg, dagbehandeling en LATER-poli starten gefaseerd na Pinksteren.

Nationaal

Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Eén op de vier kinderen met kanker overlijdt nog steeds aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum, het Prinses Máxima Centrum. 

Het is nu het grootste kinderkankercentrum van Europa, dat als missie heeft door nauwe samenwerking tussen zorg en research meer kinderen te genezen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht