Volledig scherm
Simon Vestdijk © anp

Simon Vestdijk was genomineerd voor Nobelprijs

De Nederlandse schrijver Simon Vestdijk was in 1965 een van de genomineerden voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Dat blijkt uit de archieven van de Zweedse Academie, die zoals vastgelegd vijftig jaar na dato zijn geopenbaard.

Van Vestdijk werd altijd al aangenomen dat hij een kandidaat voor de prijs was. Geen enkele Nederlander won ooit. Vestdijk overleed in 1971 in Utrecht.

De schrijver werd geboren in Harlingen in 1898, maar woonde een lange tijd in de regio Utrecht. Zo woonde Vestdijk aan de Torenlaan in Doorn. In maart 2013 werd een bronzen beeld van Vestdijk onthuld in Doorn, gemaakt door de kunstenaar Jaap te Kiefte.

Ook woonde Simon Vestdijk een korte tijd aan de Bachlaan in Bilthoven.

Andere 'kanshebbers'
Van Harry Mulisch is ook lang aangenomen dat hij kansrijk was. Op de kandidatenlijst van 1965 prijkt ook een Vlaamse naam, die van Stijn Streuvels (1871-1969). Geen enkele Belg was evenmin ooit de gelukkige. Hugo Claus werd geruime tijd beschouwd als potentiële winnaar.

In 1965 ging de prijs naar de relatief onbekende Rus Michail Sjologov. Dat was een omstreden besluit. Op de lijst stonden onder anderen wereldwijd erkende grootheden als Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov, Alberto Moravia, Ezra Pound, William Somerset Maugham en Heinrich Böll.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

Snorfietsers op de rijbaan...dat is vragen om ongelukken

Snorfietsers op de rijbaan...dat is vragen om ongelukken

  • Mee eens (83%)
  • Niet mee eens (17%)
2628 stemmen