Volledig scherm
Vic Willems © AD

Singer-songwriter Vic Willems winnaar Grote Prijs van Nederland

interviewVic Willems (23) uit Utrecht won zondag als de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. ,,Deze songwriter grijpt je direct bij je keel, met een lach en een traan”, vond de jury.

Veel bier gedronken zondagavond?
,,Niet ongegeneerd veel. Ik functioneer nog. Het was ook ’s middags, dus de afterparty kon al om 18 uur beginnen.”

Zo te horen kom je niet oorspronkelijk uit Utrecht.
,,Ik ben geboren in Schijndel. Ik woon sinds een jaar of vijf in Utrecht, waar ik psychologie heb gestudeerd. Ik maak een beetje muziek en ik geef huiswerkbegeleiding om de huur te kunnen betalen.”

Je maakt kennelijk niet ‘een beetje muziek’, anders win je geen Grote Prijs. Waar is dat begonnen?
,,Ik speel al gitaar sinds mijn achtste. Dat vonden mijn ouders leuk, dat vond ik leuk. Toen ik een jaar of 12 was, ging ik in een eerste bandje. Daar schreven we ook al onze eigen nummers, maar dat ging toen nog nergens over. Toen ik 15 of 16 was, ben ik begonnen meer nummers voor mezelf te gaan schrijven, toen nog in het Engels. Tot ik zo’n 20 jaar was, bleef het low key. Een beetje huiskamerconcerten. Daarna ben ik in het Nederlands gaan schrijven en ben ik gelijktijdig ook meer buiten op gaan treden. En dan sta je opeens in Paradiso.”

En waar zing je dan over?
,,Ik hou van verhalende muziek, van nummers en van albums waar de tekst en muziek samen een verhaal vertellen. Met een spanningsboog en een wrijving om het ergens over te hebben. Bij mij gaat het vaak over wat ik meemaak en wat ik zie in de wereld. In Paradiso zong ik bijvoorbeeld een lied over de zomer tussen je middelbare school en dat je gaat studeren. Het besef dat alles gaat veranderen. Dat moment heb ik geprobeerd te vangen. Ik heb een lied geschreven voor mijn moeder. Dat gaat over dat er iets mis is, maar dat je toch volhoudt. Ze vond het heel mooi.”

Je eerste EP heette ‘niks om je voor te schamen’.
,,Dat vat alles wel goed samen, vind ik. Ik probeer op het podium en daarbuiten zoveel mogelijk mezelf te zijn. Dat zouden meer mensen moeten doen. Mensen doen of laten zoveel omdat ze zich zorgen maken wat de wereld ervan vindt. Maar als je ergens mee blijft zitten omdat het erg is of gek, kom je er niet achter dat je niet de enige bent, zolang je dat niet uit.”

Die Grote Prijs is binnen, en nu? Mag je al optreden bij De Wereld Draait Door?
,,DWDD heeft winterstop, helaas, en anders weet ik ook niet of ik daar was uitgenodigd. Vanmiddag treed ik in ieder geval al op bij RTL Live. Ik wil al langer een album opnemen, met de band, een studio en een goede producer, en dat wordt nu een stuk realistischer. En zoveel mogelijk spelen. Deze muziek vraagt om aandacht en om stilte, dus het moet wel de goede setting zijn. Er staat nog niet zoveel op de planning. De focus lag op Paradiso. In Utrecht speel ik in ieder geval op Gluren bij de Buren op 19 februari.”

De finale was live te volgen op Facebook. Wie het gemist heeft kan het daar ook terugkijken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht