Volledig scherm
Kamerlid Sjoerd Potters (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de invoerings van de Participatiewet. © ANP

Sjoerd Potters wordt nieuwe burgemeester van De Bilt

De Bilt krijgt met Sjoerd Potters opnieuw een VVD-burgemeester. De gemeenteraad droeg het huidige Tweede Kamerlid gisteravond voor. Potters wil zo snel mogelijk in De Bilt komen wonen. De eerste reacties op de komst van Potters (43) zijn positief. 

Quote

Dit is een jongens­droom die uitkomt

Potters zat gisteravond midden in het Oekraïnedebat in de Tweede Kamer toen het nieuws uit De Bilt hem bereikte. Zijn eerste reactie liet niets aan duidelijkheid te wensen over: ,,Dit is een jongensdroom die uitkomt.’’

De VVD’er is sinds 2012 lid van de Tweede Kamer en was daarvoor wethouder Sociale Zaken in de gemeente Waalwijk. Hij volgt partijgenoot Arjen Gerritsen op die vorig jaar naar Almelo vertrok. Potters wilde altijd al burgemeester worden. Hij vindt dat hij daar nu de ideale gemeente voor heeft gevonden.

Zelf komt Potters uit Waalwijk, maar zijn vriend woont in Utrecht. ,,Dus ik kom nu al veel in de omgeving van De Bilt en ik ben op slag verliefd geworden op die gemeente. Het plaatje past gewoon bij ons.”

Volgens Potters is De Bilt een zeer diverse gemeente: ,,Je hebt daar alles, een hightech omgeving, maar ook landelijke gebieden.” De liberaal zal ook zo snel mogelijk verhuizen naar De Bilt, laat hij weten.

Quote

De lokale politiek zit diep in mijn hart, ik ben er echt aan verknocht

Overigens werd Potters zelf ook pas gisteravond om half tien telefonisch op de hoogte gesteld dat hij was gekozen uit de twee overgebleven kandidaten. ,,Ik ga me voor honderd procent inzetten. De lokale politiek zit diep in mijn hart, ik ben er echt aan verknocht. Dit wordt een prachtige uitdaging.”

De eerste reacties vanuit de Biltse politiek klonken gisteravond enthousiast. ,,De beste kandidaat is gekozen’’, aldus Krischan Hagedoorn (PvdA). Potters wordt naar verwachting op 4 april geïnstalleerd. De overgang zal daarom zonder hobbels verlopen, want eind maart zwaait de huidige Tweede Kamer af. Potters had al de 31ste plek op de landelijke kieslijst van de VVD geclaimd, maar die zal hij nu en in de toekomst niet meer innemen, zegt hij. 

Er hadden zich 20 kandidaten gemeld voor de burgemeestersvacature in de gemeente De Bilt. Onder de sollicitanten waren dertien mannen en zeven vrouwen. Op dit moment is Bas Verkerk waarnemend burgemeester. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht