Slachtoffer liquidatie Houten is bekende crimineel

Het slachtoffer van de dodelijke schietpartij vannacht in Houten is Rob van Eijk. Dat bevestigen bronnen. 

De 55-jarige van Eijk is een bekende in het criminele circuit en zou zich de laatste jaren hebben bezig gehouden met de smokkel in cocaïne. Maar hij bleek niet altijd een even betrouwbare partner. Geregeld zou hij partijen cocaïne hebben achtergehouden. In het criminele circuit zou hem dat de bijnaam ‘Trekdrop’ hebben opgeleverd, omdat hij zelf partijen coke achterover trok. Die reputatie zou er ook voor hebben gezorgd dat bekende criminelen niet meer met hem wilde werken. Mogelijk is dat hem uiteindelijk ook fataal geworden. Van Eijk had in het verleden ook meerdere cafés en discotheken.  Zelf hield hij het op  vijftig horecazaken.

In Houten is de ontzetting nog steeds van de gezichten af te lezen. De liquidatie van een man op een parkeerplaats gisteravond is bij de buurtbewoners hard aangekomen. Ze werden wakker van de pistoolschoten. ,,Ik zag de dader met een getrokken pistool de wijk in rennen.’’

Quote

Eerst dacht ik nog aan vuurwerk, maar daar was het te kort voor

Vijf, zes pistoolschoten heeft de buurtbewoonster gehoord en ze zag even later ook de dader wegrennen. Herkend heeft ze hem niet. ,,Hij had een capuchon over het hoofd”, zegt  ze in de vroege ochtend. 

Ze riep haar kat naar binnen, toen het gebeurde. ,,Ik stond in het halletje. Eerst dacht ik nog aan vuurwerk, maar daar was het te kort voor. Even later zag ik de dader. Hij liep onder mij door, door een tunneltje en verdween daarna de wijk in. Ik hoorde pas later dat iemand is doodgeschoten. Ik vind het beangstigend. Vroeger woonde ik in Indonesië en daar ben ik wel een keer overvallen. Maar hier in Houten, het komt wel heel dichtbij.”

Paniek

Volledig scherm
Het slachtoffer werd op de bijrijdersstoel van een auto onder vuur genomen © Koen Laureij

Een andere buurman is nog zichtbaar aangedaan. Het gebeurde bijna achter zijn tuindeur. ,,Dit is heel erg. Ik kon niet anders bedenken dan dat dit een liquidatie was. Ik ben na de schoten naar buiten gegaan en zag een vrouw en haar zoon helemaal in paniek. Ik zag ook de man, neergeschoten. Ik heb de vrouw nog wat water gegeven. Het was heel heftig.”

Hij was rond half elf naar bed gegaan. ,,Ik hoorde knallen en schrok wakker. Eerst dacht dat ik het gedroomd had. Ik hoorde een vrouwenstem schreeuwen, maar er gebeurt wel vaker iets. Maar ze bleef maar doorgaan. ‘Blijf bij me, blijf bij me’, hoorde ik haar roepen. Toen ben ik naar buiten gelopen en zag ik pas wat er gebeurd was. Ik vond het erg surrealistisch. Ik hoorde dat de dader zich had verstopt achter een auto en de man heeft opgewacht. Ik ben ontdaan en vind het heel bedreigend. Het is heel aangrijpend om dit mee te maken, zo dicht bij huis.”

De politie wil nog niets zeggen over de identiteit van de man. De dader is nog niet gevonden.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht