Volledig scherm
De Veenendaalse D66-fractievoorzitter Roy Dielemans. © D66 Veenendaal

Slechte gezondheid én beledigingen breken Veenendaals raadslid Dielemans op: hij stopt ermee

D66-fractievoorzitter Roy Dielemans stopt in het voorjaar als raadslid van de gemeente Veenendaal. Hij doet vanwege zijn gezondheid, maar ook vanwege de vele verbale en schriftelijke beledigingen die hij zegt te krijgen van een inwoner van Veenendaal.

Dielemans kreeg onlangs een waarschuwing van de doktoren om het vooral rustiger aan te gaan doen. Hij heeft problemen met zijn luchtwegen en moet stevig op de rem trappen. Hij treedt op 3 maart terug als raadslid.

Zijn rol als agendacommissielid legt hij per direct neer. In die hoedanigheid is Dielemans een paar keer in de maand voorzitter van een raadscommissie. Daar mogen burgers inspreken. ,,In februari heb ik iemand gevraagd de zaal te verlaten”, zegt Dielemans. ,,Hij maakte christenen belachelijk en noemde daarbij ook de naam van een wethouder. Ik heb hem een paar keer gevraagd daarmee op te houden, maar dat wilde hij niet. Toen heb ik hem het woord ontnomen.”

Honecker

Vanaf dat moment werd Dielemans, naar eigen zeggen, wekelijks bestookt met mailtjes waarin hij onder meer werd vergeleken met Erich Honecker, de laatste partijleider van de DDR. Het Veenendaalse raadslid besloot onlangs aangifte doen voor belediging. ,,Ik was tien procent van mijn tijd kwijt aan zijn activiteiten. Hij vertoonde wangedrag. Hij misbruikt  publiekrechtelijke bevoegdheden en komt puur om de zaak te verstoren. Hij veroorzaakt zo veel ruis dat politici en ambtenaren veel te veel tijd kwijt zijn door het wangedrag van één inwoner.”

Dielemans laat weten dat hij doelt op Sjoerd Hania. Deze Veenendaler stond in het verleden als eens voor de rechter voor het bedreigen van een burgemeester en een wethouder. Hania, ook lid van D66, betitelt de reactie van Dielemans als ‘natrappen’. ,,Dielemans verlaat het speelveld en had het daarbij moeten laten. Hij heeft mijn naam naar buiten gebracht en dat vind ik niet netjes. Daarnaast heeft hij mijn recht als burger om mijn mening te geven ontnomen.” Hania wacht de ontwikkelingen verder af, zo laat hij weten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht