Volledig scherm
© ANP

Slepende burenruzie Vleuten drijft buurt tot wanhoop

Een slepende burenruzie in Vleuten is zo uit de hand gelopen dat omwonenden te bang zijn om in het openbaar verklaringen af te leggen. Woningcorporatie GroenWest is klaar met de twee kemphanen en eiste bij de rechter ontruiming van beide huurwoningen.

De buren gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Ze staan geregeld fysiek tegenover elkaar, maar niet vandaag bij de voorzieningenrechter in Utrecht. Het kort geding liep ook niet om hun ruzie te beslechten, maar om na de eis van de corporatie te beslissen over huisuitzetting. De rechter behandelde die twee zaken uit voorzorg gescheiden van elkaar, vanwege een dreigende confrontatie tussen de twee partijen.

Vooral de afgelopen maanden is de situatie tussen de twee zo explosief, dat omwonenden vrezen voor ernstige incidenten. Sinds 2013 is het al mis. Inmiddels gaat het aantal incidenten richting de 80 en werd al meer dan 50 keer de politie gebeld. In alle gevallen gaat het om confrontaties rond deze buren van middelbare leeftijd, die allebei thuiszitten en geen werk hebben.

Vuilnis over schutting

De twist beperkt zich niet alleen tot geluidsoverlast en lekgestoken banden. Ook werd onlangs nog een van de woningen met verf besmeurd, vloog een tegel door een ruit en vuilnis over de schutting. Verder werd gespuugd, gedreigd met een mes, met lijm gesmeerd in sloten en eindeloos gescholden over en weer. ,,Ik heb alles in reactie op hem gedaan”, verklaarde een van de ruziemakers op de zitting. ,,Op een gegeven moment moet ik wel geweld gaan gebruiken, als de corporatie hier niets aan doet en ook de politie niet in actie komt.’’

,,Zelfs mediators zagen geen oplossing meer en adviseerden me om hem te negeren. Hij zoekt de hele tijd de confrontatie, bijvoorbeeld door wc-rollen en flessen in mijn tuin te gooien’’, verklaarde de ander. In eerste instantie spraken ze nog met elkaar, toen ze in 2011 naast elkaar kwamen te wonen. Maar sinds een vermeende bromtoon in 2013 bij de een de ander nogal begon te irriteren, is het van kwaad tot erger gegaan.

Quote

Hij zoekt de hele tijd de confronta­tie, bijvoor­beeld door wc-rollen en flessen in mijn tuin te gooien

Een van de ruziënde buren

,,GroenWest heeft hier een dagtaak aan en heeft álles gedaan om tot een oplossing te komen’’, verklaarde de advocaat van de corporatie. Maar tevergeefs: de twee blijven elkaar uitmaken voor rotte vis en zijn niet van plan om te verhuizen. Want ze hadden het naar eigen zeggen altijd zo naar hun zin in deze buurt.

De voorzieningenrechter deed geen poging om de twee kemphanen nader tot elkaar te brengen. De tijd van meedenken is volgens GroenWest ook voorbij, de twee moeten verhuizen. ,,De maat is meer dan vol, we hebben alles geprobeerd. De buurt is doodsbang.’’ Of de rechter het daarmee eens is, blijkt tijdens de uitspraak op woensdag 21 november.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht