Volledig scherm
Alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 is wettelijk verboden. © ANP

Slijterijen letten slecht op leeftijd kopers alcohol

Utrechtse slijterijen verkopen massaal alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Sinds 1 januari 2014 is dat verboden. In de supermarkten wordt meer op de leeftijd van alcoholkopers gelet; daar gaat het in 70 procent van de gevallen goed. Bij slijterijen is dat slechts 48 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek, dat de gemeente Utrecht heeft laten uitvoeren door STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. Het instituut deed voorgaande jaren ook al onderzoek naar de naleving van leeftijdsregels voor verkoop van alcohol.

Goede kant
In vergelijking met voorgaande jaren gaat het in de Utrechtse supermarkten de goede kant op, constateert gezondheidswethouder Victor Everhardt in een brief aan de commissie Mens en Samenleving.
Het onderzoek is uitgevoerd volgens de methode mysteryshopping. Een groep jongeren van 17 en 18 jaar is daarvoor getraind en staat onder toezicht van STAP-medewerkers.

Bezoeken
Ze hebben zeventig bezoeken gebracht aan 36 supermarkten en 44 bezoeken bij 23 slijterijen. In supermarkten werd 84 procent correct op leeftijd gecontroleerd. In slijterijen was dat in 68 procent van de gevallen. In supermarkten kreeg 14 procent desondanks alcohol mee. In slijterijen was dat 20 procent.


Volledig scherm
De Utrechtse slijters nemen het niet zo nauw met de regels. © ANP

100 procent
In Vleuten-De Meern en Utrecht-oost is vorig jaar een preventieve wijkaanpak geïntroduceerd. Die heeft volgens de gemeente goed gewerkt: hier werd een 100 procentscore bereikt. Iedere mysteryguest werd op leeftijd gecheckt en kreeg geen alcohol mee als dat niet mocht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht