Volledig scherm
Artist impression van het wooncomplex aan de Gerbrandystraat in Utrecht. © Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Sloop oude Belastingtoren in Utrecht begint nu echt

Op de plek van het voormalige Belastingkantoor aan de Utrechtse Gerbrandystraat komen bijna 500 appartementen en studentenkamers. De sloop van het gebouw begint deze maand.

Ontwikkelaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft een ontwerp gemaakt met drie woonblokken, waarvan het hoogste 19 verdiepingen telt. Dat is iets hoger dan de huidige toren.

Er verrijzen 287 huurwoningen voor starters. De grootte varieert van 50 tot 70 vierkante meter. Verder komt er plek voor 200 studenten. De studenten krijgen 24 vierkante meter tot hun beschikking, met eigen keuken en sanitair. Op de begane grond is een commerciële ruimte gepland.

Vertraging

De uitvoering van het plan heeft vertraging opgelopen. Begin 2018 was het de bedoeling om in de zomer te starten met de sloop. Syntrus Achmea meldt nu dat de werkzaamheden deze maand beginnen. ,,Het overleg met belanghebbenden, zoals de gemeenten en omwonenden, heeft langer geduurd dan vooraf ingeschat’’, zegt een woordvoerder.

De woningen worden aangesloten op stadsverwarming. De oplevering staat eind 2021 gepland. Een halfjaar ervoor start de verhuur en worden de huurprijzen bekend.

Parkeerplaatsen

De Belastingdienst verliet het kantoor in 2018. Op het terrein, dat langs het spoor tussen Utrecht Centraal Station en Utrecht Overvecht ligt, komen 185 met bomen omzoomde parkeerplaatsen met daarboven een dektuin. 

De toekomstige bewoners kunnen gebruikmaken van vier elektrische deelauto’s, die worden opgeladen via zonnepanelen op het dak van het complex. Afhankelijk van de vraag kan het aantal deelauto’s worden uitgebreid.

Syntrus Achmea gaat aan de slag in opdracht van een Nederlands pensioenfonds. De naam van het fonds is niet bekendgemaakt. 

Volledig scherm
De voormalige Belastingtoren aan de Gerbrandystraat in Utrecht. © Google Maps

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht