Volledig scherm
Sloop van het voormalig gemeentekantoor Meander in Nieuwegein. © AD

Sloophamer laat ‘de lens’ in Nieuwegein barsten

De lens, de glazen toren bij voormalig gemeentekantoor Meander in Nieuwegein, vertoont letterlijk barsten. Slopers zijn druk met de ontmanteling van het karakteristieke onderdeel van het complex. Tien jaar geleden verhuisde de gemeente Nieuwegein tijdelijk naar ‘de lens’, in afwachting van voltooiing van het huidige Stadshuis.

Nadat gemeentebestuur en ambtenaren in 2012 hun intrek namen in het Stadshuis, stond het complex lange tijd grotendeels leeg. Vanwege de puntige ellipsvorm, die doet denken aan een samengeknepen pupil, draagt de toren de bijnaam ‘de lens’. Eerder zetelden burgemeester en wethouders daar. 

De lens verdwijnt om het omringende kantorencomplex meer ruimte te geven. Dat wordt verbouwd tot 250 één- en tweekamerappartementen. Een deel van de appartementen is bedoeld voor mensen die extra ondersteuning in hun leven kunnen gebruiken. Van de overige bewoners wordt verwacht dat ze bereid zijn daarbij te helpen.

Het komend jaar is een aannemer druk de kantoorruimten te verbouwen tot woningen: ramen worden vervangen, balkons aangebracht en de ruimte met wanden in kleine eenheden verdeeld. Die krijgen elk eigen sanitair.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht