Volledig scherm
Bewoners van de sociale huurwoningen aan de Croeselaan die toch moeten wijken voor nieuwbouw. © Marnix Schmidt

Sloopkogel definitief voor huizen Croeselaan

De Utrechtse gemeenteraad heeft vanmiddag ingestemd met de omstreden sloop van tientallen (sociale) huur- en koopwoningen aan de Croeselaan. Bewoners die hoopten dat hun woningen toch behouden zouden blijven in een nieuw ontwerp aan deze kant van de stad reageerden opnieuw geschokt.

Het al dan niet doorgaan van de sloop hing af van GroenLinks, de grootste coalitiefractie. Raadslid Rachel Heijne gaf aan dat de fractie weliswaar enorm heeft geworsteld met het voorstel van D66-wethouder Victor Everhardt, maar dat zij toch kunnen instemmen. Dat komt mede omdat de bewoners van de huurwoningen straks terecht kunnen in nieuwe sociale huurwoningen aan de overkant, in de Jan van Foreeststraat.

De sloopplannen maken deel uit van een veel omvangrijker plan om de skyline aan de westkant van de stad ingrijpend te veranderen. Dit plan werd in de vorige collegeperiode, ruim een jaar geleden, door een meerderheid van de raad aangenomen. Het voornemen om het blok huizen te slopen, leidde ook toen al tot zoveel verzet bij onder meer bewoners, dat de raad besloot hier, in elk geval voorlopig, van af te zien.

Creatief alternatief

In de toenmalige coalitie van D66, GroenLinks, VVD en SP werd daarom afgesproken om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid om de huizen – al dan niet gedeeltelijk – op een ‘creatieve manier’ in de vernieuwde omgeving in te passen. Een van de alternatieven is een plan van stedenbouwkundige Paul Kurstjens om de Croeselaan als basis te zien van één langgerekt stuk groen.

Enkele oppositiepartijen, de PvdA, de Partij voor de Dieren en de SP vonden dat dit plan niet serieus genoeg is genomen door de wethouder. PvdA-leider Rick van der Zweth liet weten niet te begrijpen waarom de Croeselaan moet wijken voor deze bouwplannen. „Zo kan er bovendien veel geld bespaard worden.” Een alternatief plan van zijn fractie om de woningen toch te behouden haalde echter geen meerderheid.

Stadspark

D66-wethouder Victor Everhardt, verantwoordelijk voor het stationsgebied in Utrecht, liet eerder al weten dat het niet anders kan dan dat de woningen aan de Croeselaan worden gesloopt, om zo genoeg ruimte te geven aan een stadspark dat op die plek moet komen. „Het geplande stadspark heeft allure nodig, omdat dit park voor de toekomstige bewoners en de stad als geheel een belangrijke functie heeft.”

Eerder bleek al dat Everhardt géén meerderheid in de raad achter zich kreeg voor het plan om een smalle toren te bouwen (met alleen dure woningen), deels met materiaal van de gesloopte woningen. Verschillende partijen gaven aan blij te zijn dat dit onderdeel – volgens de SP een ‘dikke middelvinger’ aan de bewoners – was geschrapt uit het plan.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht