Volledig scherm
Festival Smeerboel in 2018 © Festival Smeerboel

Slot Zuylen haalt in één dag meer dan 1250 handtekeningen op tegen festival Smeerboel

Een petitie van Slot Zuylen tegen het technofestival Smeerboel is in één dag meer dan 1250 keer ondertekend. Slot Zuylen schaart zich daarmee achter het bezwaar van Partij voor de Dieren (PvdD), dat eerder al aan de bel trok omdat het festival in een Utrechts natuurgebied wordt gehouden. 

Slot Zuylen-directeur Bertine Oosthoek-Bogaard zegt zich ernstige zorgen te maken over de mogelijke komst van het festival. ,,We willen koste wat het kost voorkomen dat het festival hier plaatsvindt’’, zegt Oosthoek-Bogaard. Niet alleen vanwege de schade die het zou kunnen toebrengen aan dier en natuur, ook omdat op de dag van het festival Open Monumentendag is. ,,Het kasteel kan die dag niet opengaan met zoveel herrie eromheen.’’ De directeur vreest dat het niet bij deze ene keer blijft. ,,Voor je het weet is dit straks officieel festivalterrein en is de rust verdwenen, de dieren weggejaagd en de natuur beschadigd. Dit is niet de juiste plek voor een festival.’’

Afgelopen week trok de Utrechtse PvdD al aan de bel, omdat zij vinden dat een dergelijk festival te veel schade toebrengt aan dier en natuur. ,,Een natuurgebied is niet voor niets een natuurgebied’’, zei PvdD-raadslid Maarten van Heuven hierover.

Pijnpuntje

Jasper Coenen, mede-eigenaar van Smeerboel, maakt daar een kanttekening bij. ,,Het pijnpuntje in dit hele verhaal is dat mensen worden opgeroepen om een petitie te ondertekenen die gebaseerd is op onwaarheden.’’ Volgens Coenen valt het perceel waar festival Smeerboel op wil neerstrijken niet onder natuurgebied. 

,,Er wordt gesproken over het in gevaar brengen van het natuurgebied, maar het perceel waar we festival Smeerboel willen organiseren valt daar officieel niet onder’’, zegt Coenen. Volgens hem heeft een van de beste professionele adviesbureaus op het gebied van milieu, Tauw, bevestigd dat geen sprake zal zijn van verstoring van de natuur. ,,Daarnaast móeten wij ons wel houden aan de flora- en faunawet. Als we dat niet doen, brengen we onze eigen organisatie in gevaar’’, aldus Coenen.

Smeerboel streek voorgaande jaren neer op een evenemententerrein bij Papendorp, maar moet noodgedwongen uitwijken omdat die locatie gaat verdwijnen. 

Volledig scherm
De locatie van het festival Smeerboel bij Slot Zuylen © Slot Zuylen

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht