Volledig scherm
Bijna tien jaar geleden werd er al op een ludieke manier aandacht besteed aan het probleem sluipverkeer. De Achterweteringseweg kreeg toen een slagboom om sluipers te weren. © ©RUUD VOEST

Sluipverkeer bij Westbroek vastgelegd met speciale camera

De gemeente De Bilt plaatst volgende maand een speciale camera die kentekens registreert op de Achterweteringseweg ter hoogte van de Korssesteeg in Westbroek. Tijdens een drie maanden durende proef wil de gemeente inzichtelijk krijgen op welke manier het sluipverkeer het beste kan worden geweerd uit Westbroek.

De camera komt te staan aan de Achterweteringseweg waarvoor al sinds 2009 een inrijverbod geldt tijdens de spitsuren. Handhaving van dat inrijverbod bleek in de praktijk wat lastiger. De politie controleert wel, maar de overlast blijft. Probleem is dat er veel ontheffingen op papier zijn verleend die eeuwigdurend zijn. Bij een controle door de politie zou negentig procent van de gecontroleerde automobilisten door moeten laten rijden.

Zonder gevolgen

De proef met de camera blijft overigens zonder gevolgen voor de overtreders. Automobilisten zonder ontheffing worden niet bekeurd. De proef gaat in op 1 december en duurt tot 1 maart. Automobilisten worden op de hoogte gebracht van de proef middels speciale borden langs de weg. Het inrijverbod voor de Achterweteringseweg geldt ’s ochtends van 07.00 tot 09.00 uur en ’s middags van 16.00 tot 18.00 uur.

Een jaar geleden presenteerde de Westbroekse werkgroep Verkeersveiligheid een plan voor het installeren van de speciale camera. Meer en meer forenzen weten de wegen van Westbroek te vinden om de files aan de noordkant van Utrecht te ontwijken. Vooral verkeer richting Hilversum maakt gebruik van de sluiproute.

Tekst gaat verder onder foto

Praktijkervaring

Tijdens de proef worden niet alleen kentekens geregistreerd, maar wordt ook een nieuw, digitaal ontheffingssysteem van de gemeente in de praktijk gebracht. Samen met een aantal lokale ondernemers doet de gemeente zo praktijkervaring op met het systeem. Tijdens de drie maanden durende test wordt ook ervaring opgedaan met tijdelijke ontheffingen.

Alle ontheffingshouders met een ontheffing op naam zijn inmiddels door de gemeente aangeschreven om ook de kentekens die op hun naam staan, door te geven.

De Westbroekse werkgroep Veiligheid gaat de proef samen met de gemeente begin volgend jaar evalueren. Dat moet uiteindelijk leiden tot het installeren van een definitief systeem waarbij ook daadwerkelijk overtreders worden bekeurd. Belangrijk uitgangspunt volgens de gemeente is dat het vooral voor ondernemers in Westbroek en omgeving weinig werkdruk oplevert met bijvoorbeeld het aanvragen van al dan niet tijdelijke ontheffingen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht