Volledig scherm
De huisartsenpost in Houten gaat dicht. Per 1 juli moeten Houtenaren buiten kantooruren naar Nieuwegein. © Koen Laureij

Sluiting huisartsenpost ‘onacceptabel’, maar Houten kan er niks aan veranderen

De verontwaardiging in Houten over de sluiting per 1 juli van de huisartsenpost aan het Hofspoor is groot. Hoewel ook de gemeente sluiting ‘onacceptabel’ noemt, moet verantwoordelijk wethouder Jana Smith tegelijk erkennen dat ze geen zeggenschap heeft en dus ook nauwelijks invloed kan uitoefenen.

„Het college van burgemeester en wethouders hecht aan goede en toegankelijke huisartsenzorg voor de inwoners van Houten”, laat zij desgevraagd weten. „Wij zouden het liefst zien dat de huisartsenpost voor de avond- en weekendzorg in Houten behouden blijft. We blijven in gesprek met de huisartsen en Primair huisartsenzorg, om samen de zorg voor de Houtense inwoners zo optimaal mogelijk te houden.”

Een volgend gesprek vindt op korte termijn plaats. Maar veel meer dan eventueel financiële steun of het meedenken over een andere, creatieve oplossing, kan de wethouder niet doen.

Nijpend personeelsgebrek

Primair is de organisatie die zes huisartsenposten in de Utrechtse regio onder zich heeft. Gebrek aan gespecialiseerd ondersteunend personeel is de reden waarom Houten dicht moet: dat is zo nijpend geworden, dat de veiligheid en de kwaliteit van de zorg erdoor in het gedrang komen.

Houtenaren moeten straks naar Nieuwegein (Sint Antoniusziekenhuis) voor huisartsenhulp buiten kantooruren. Inwoners van Wijk bij Duurstede en Bunnik kunnen terecht bij de spoedpost in het Diakonessenhuis in Zeist. Na elf uur ‘s avonds moeten ze naar het Diakonessenhuis in Utrecht. Anders dan in Houten, zijn de reacties in deze gemeente laconieker. GroenLinks-wethouder Wil Kosterman verwacht zelfs dat de dienstverlening en de zorg er voor inwoners van Wijk bij Duurstede op vooruitgaan.

Kosterman vindt het begrijpelijk dat de huisartsenpost in Houten dichtgaat. „Ik heb het op de routeplanner opgezocht. Een rit naar Zeist duurt met de auto maar vier minuten langer dan naar Houten. Met openbaar vervoer is er ook geen groot verschil: ze zijn allebei slecht vanuit Wijk bereikbaar. Hier tegenover staat dat de zorg die de post in Zeist kan bieden, veel beter is dan in Houten. Ook is het ziekenhuis in Zeist voor veel van onze inwoners al een bekende plek. Wat niet verandert is dat je voor urgente hulp altijd 112 moet bellen.”

‘Voldongen feit’

Kosterman huilt niet mee met de ongeruste reacties van Wijkenaren op sociale media. „Vanuit Wijk wordt maar weinig gebruikgemaakt van de huisartsenpost in Houten. Op zaterdagen één consult per uur.” In Houten hebben inmiddels behalve inwoners ook politieke partijen hun zorgen uitgesproken. Inwonerspartij ITH vindt bijvoorbeeld dat wethouder Smith ‘niet lijdzaam moet afwachten’. Partijen vinden het vreemd dat een groeiende gemeente als Houten deze zorgvoorziening moet inleveren.

De Wijkse CDA-fractievoorzitter Gerard Migchels vindt dat Wijk, Bunnik en Houten gezamenlijk moeten optrekken om de post open te houden. Kosterman voelt daar niet voor: „De sluiting van de post in Houten is een voldongen feit. Als gemeente hebben we er trouwens niets over te vertellen. In overleg met de Wijkse huisartsen is voor Zeist gekozen. Dat Houten woedend is, snap ik. Voor Houtenaren verandert er wel veel.”

Het is vergelijkbaar met wat inwoners van Wijk dertien jaar geleden moesten slikken. De huisartsen stopten toen met hun avond- en weekendspreekuren. Daardoor raakten de Wijkenaren buiten de gebruikelijke kantooruren aangewezen op de spoedpost in Houten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht