Vrijwilligers en parochianen van de Jacobuskerk verzetten zich tegen sluiting.
Volledig scherm
Vrijwilligers en parochianen van de Jacobuskerk verzetten zich tegen sluiting. © Angeliek de Jonge

Sluiting van kerken lijkt onstuitbaar

Het doek voor de vijf met sluiting bedreigde katholieke kerken in de stad Utrecht lijkt te zijn gevallen. De Jacobuskerk in de wijk Zuilen is de eerste kerk, die het aartsbisdom afstoot. Het pand gaat vermoedelijk op 1 november in de verkoop.

Het verzet bij de parochianen tegen de gedwongen sluiting van de Jacobuskerk heeft plaatsgemaakt voor berusting. De hoop van het parochiebestuur is dat de kerk volgend jaar zal zijn verkocht.

De in 1957 gebouwde kerk is het best verkoopbaar, is de verwachting. Er zou al belangstelling voor zijn, onder meer van andere kerkgenootschappen.

Komende woensdagavond is in de kerk aan het Bernhardplein nog een hoorzitting, waarin parochianen hun bezwaren kenbaar kunnen maken tegen de sluiting van de Jacobuskerk.

Procedure
De hoorzitting maakt deel uit van de tijdrovende procedure, die nodig is om de vijf katholieke kerken aan de eredienst te onttrekken, zoals dat officieel heet. Het uiteindelijke besluit wordt genomen door de paus. 

De vijf kerken (Sint-Josephkerk, Sint-Jacobuskerk, Sint-Dominicuskerk, Sint-Antoniuskerk en HH. Nicolaas en Monica Kerk) worden verkocht, omdat er te weinig gelovigen zijn om ze in stand te kunnen houden.

Sinds 1 juli mogen er geen eucharistievieringen meer in de kerken plaatsvinden. Het locatiebestuur van de kerk in Zuilen legde in eerste instantie dit kerkelijke bevel naast zich neer. Een hard conflict was in de maak. Pas toen het parochiebestuur dreigde het locatiebestuur weg te sturen, gingen de dwarsliggende kerkgangers overstag, omdat ze 'geen verdere escalatie en verharding van de standpunten' wilden. Sindsdien vinden alleen nog maar hoofdzakelijk gebedsdiensten in de kerk plaats.

Quote

De jubileum­mis zat aardig vol. Er waren tussen de 100 en 120 kerkgan­gers.

Fons Mathot, locatiebestuur

Jubileum
Voor het 60-jarig jubileum van de Jacobuskerk in september heeft het parochiebestuur een uitzondering gemaakt: dit mocht wel worden gevierd met een mis. Volgens Fons Mathot van het locatiebestuur zat de kerk toen aardig vol ,,Er waren tussen de 100 en 120 kerkgangers.'' 

Hierna was het over met de katholieke erediensten. Dus dit jaar is er voor 't eerst in Zuilen geen nachtmis voorafgaand aan Kerstmis.

Mathot verwacht dat veel parochianen woensdagavond hun zegje komen doen. Daarbij zitten volgens hem ook emotionele verhalen van kerkgangers, die jarenlang elke zondag trouw naar 'hun' Jacobuskerk kwamen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht