Volledig scherm
Zicht op de Bisschopsweg. Een deel van de route van het omstreden fietspad tussen Zeist en de Uithof. © Mel Boas/Boasphoto

Snel fietspad van Zeist-West naar De Uithof voorlopig van de baan

De snelle fietsverbinding van Zeist-West naar De Uithof (Utrecht Science Park) in Utrecht komt er voorlopig niet. Natuurinstanties en progressieve politieke partijen in Zeist en De Bilt zijn opgelucht. Het fietspad zou landgoed Oostbroek doorkruisen en daar waren ze faliekant op tegen.

De provincie koos eerder deze maand voor de aanleg van zeven snelfietsroutes. De route De Uithof naar Zeist-West is bij de provincie op dit moment niet in beeld. De gemeenten De Bilt en Zeist onderzoeken wel de mogelijkheid om de huidige fietsroute van Zeist-West naar de Bisschopsweg te verbeteren.  

De snelle fietsverbinding tussen Zeist-West en De Uithof houdt sinds 2005 de gemoederen in Zeist en De Bilt bezig. Soms leek het plan van de baan, maar in 2017 keerde het snelle fietspad opeens weer terug op de agenda van de provincie. 

Aantasting van het natuurgebied

Natuurclubs en de meerderheid van de politieke fracties in die gemeenten vreesden voor de aantasting van het natuurgebied Zeist en landgoed Oostbroek in De Bilt. Dat gebied maakt deel uit van een ecologische verbindingszone en is volgens de natuurinstantie IVN van groot belang als voedselgebied voor de das .   

Nu de provincie een streep heeft gehaald door de aanleg van het snelle fietspad door het natuurgebied, heerst er opluchting. Fractievoorzitter Henk Zandvliet van GroenLinks in De Bilt: ,,De verbinding zou slechts een winst van 1400 meter betekenen voor de fietsers. Dat staat niet in verhouding tot de mogelijke aantasting van het natuurgebied. Ik ben blij met dit besluit en heb er vertrouwen in dat het gevreesde plan echt van de baan is en er wordt gekozen voor de route via de Bisschopsweg.”

Zover wil de provincie echter niet gaan. ,,Het plan is niet van de baan”, zegt Frank Kools. Zijn collega woordvoerder van de gemeente De Bilt is concreter. ,,We hebben het ambtelijk afgestemd met de provincie. Het plan staat nu niet bij hen op de agenda.”  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht