Volledig scherm
Het fietspad langs het spoor bij Den Dolder. © Jeroen Jumelet

Snelfietsroute Utrecht-Amersfoort kent nog vele haken en ogen

Er komt een snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. De route loopt grotendeels langs de spoorlijn en behoeft nog flinke verbeteringen. Die zijn voorzien voor de periode 2018 tot 2020.

Een snelfietsroute is een verbinding waar fietsers met relatief hoge gemiddelde snelheden over grotere afstanden kunnen fietsen. Van belang zijn een breed fietspad met strak wegdek, duidelijke belijning en bewegwijzering en met zo veel mogelijk voorrang voor de fietser.

Naast langs de spoorlijn Utrecht-Amersfoort voert de route deels door het bos en deels door de gemeenten Amersfoort, Zeist, De Bilt en Utrecht. De route is tussen Den Dolder en Amersfoort vrijwel autoluw en passeert alleen in Bilthoven, De Bilt en Utrecht een aantal verkeerslichten.

Nodig

Maar verbeteringen zijn absoluut nodig, stelt Wim Mastop, bestuurslid bij het provinciale Utrechts Fiets Overleg en bij Fietsersbond De Bilt. ,,De route langs het spoor kan wel wat opgeknapt worden. De breedte en kwaliteit zijn niet overal optimaal. Er zal een goede kwaliteit asfalt moeten komen en het zal verbreed moeten worden. In Bilthoven zitten we met het probleem dat de route daar niet verder langs het spoor kan. Op korte termijn is het niet mogelijk om een pad langs het spoor aan te leggen van station Bilthoven naar Utrecht. Dat staat wel op de wensenlijst. Maar er is veel oppositie tegen, doordat het een ecologische verbindingszone doorsnijdt. Eigenlijk valt daar niet veel winst te behalen. Voor wie doe je het nou? Het zal ongetwijfeld iets van tijdswinst opleveren, maar je haalt een heleboel overhoop.’’ Mastop denkt dat de beoogde snelfietsroute aantrekkelijk is.

Woon-werkverkeer

,,Het zal woon-werkverkeer aantrekken. Recreatief is het ook een leuke route. Het levert winst op voor diverse trajecten. Als je goede bewegwijzering door De Bilt en Bilthoven hebt, is de route door de bebouwing goed te doen. Ze wordt al best regelmatig gebruikt. Ook door scholieren.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit jouw regio? Schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht