Volledig scherm
Een agent met lasergun. In de proef zouden handhavers de lasergun moeten gaan gebruiken © Eveline Van Elk

Snelheidsduivels opgepast: Utrecht wil handhavers met lasergun op pad sturen

Utrecht wil een proef met de inzet van gemeentelijke handhavers in het verkeer. Ze zouden dan onder meer met de lasergun snelheidscontroles moeten houden en rijden door rood licht moeten beboeten. De Tweede Kamer nam gisteren een motie van CDA-kamerlid Chris van Dam aan die de regering oproept de mogelijkheden voor een dergelijke proef te bezien.

Burgemeester Jan van Zanen omarmt het initiatief. Het kan verlichting brengen in het tekort aan politiemensen in de stad als zij verkeerstaken kunnen overlaten aan de gemeentelijk handhavers. Van Zanen maakte juist gisteren bekend vanwege een tekort aan agenten de  aanwezigheid bij evenementen zoals voetbalwedstrijden en de openstelling van politiebureaus te beperken.

Vertrouwen

Volledig scherm
Buitengewoon opsporingsambtenaren en handhavers bij het stadskantoor. © Marnix Schmidt

Volgens CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren in de Utrechtse gemeenteraad is de kiem voor het plan afgelopen zomer gelegd in een overleg met Van Zanen en Van Dam in het stadskantoor. ,,Van Dam was terughoudend, omdat hij bang is voor de vorming van een soort gemeentepolitie, maar na het overleg had hij vertrouwen. Dat heeft geleid tot de motie die nu is aangenomen.”

Van Waveren is blij als meer werk gemaakt kan worden van controles in het belang van de verkeersveiligheid. ,,De politie heeft daarvoor maar heel weinig ruimte. Ze komt er gewoon niet aan toe. Je ziet af en toe een fietslichtjescontrole, maar dat is eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat. De zichtbaarheid en inzet van de handhavers kunnen het verschil maken.”

Handhavers

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn gemeentelijk ambtenaren, anders dan politieagenten die vanuit het rijk worden betaald.  De handhavers zijn tot nu toe alleen belast met controle op gemeentelijke taken, zoals het uitschrijven van naheffingsaanslagen voor de parkeerbelasting, of het toezien op de juiste aanbieding van huisvuil. Handhavers zien ook toe op de openbare orde en trekken soms samen op met politiemensen, bijvoorbeeld in de binnenstad tijdens uitgaansavonden. 

Met de inzet van handhavers in het verkeer heeft de stad meer grip op de accenten die daarin worden gelegd. Van Waveren meent dat als de proef slaagt ook gekeken moet worden naar de bestemming van de uitgeschreven verkeersboetes. Die vloeien nu in de rijkskas. ,,Het zou mooi zijn als een deel daarvan naar de gemeente vloeit. Niet om er beter van te worden als gemeente, maar wel om de kosten te dekken.”

Optreden in het verkeer vergt een gedegen opleiding. Van Waveren hoopt dat de boa’s in elk geval voor de zomer met de lasergun op pad kunnen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht