Volledig scherm
Treinen uit Den Bosch rijden vanaf dinsdag bij Lunetten door de eerste tunnel © Marnix Schmidt

Sneller naar Utrecht CS door tunnel bij Lunetten

De treinreizigers van Den Bosch naar Utrecht krijgen vanaf dinsdag een ander uitzicht. Bij Lunetten duiken ze even een tunnel in. Dan vervalt de kruising met de spoorbanen naar Arnhem.

Het hoort bij het project Spoorwegvernieuwing rond Utrecht Centraal. Tijdens het paasweekeinde werkt Prorail met 1350 mensen aan twee delen van de vernieuwing ten zuiden van het Centraal Station. Twee tunnels, de tweede is na de zomer gereed, en hogesnelheidswissels bij station Lunetten moeten de extra stroom passagiers beter van en naar Utrecht vervoeren.

De reizigers krijgen vanaf dinsdag even een andere beleving: geen landschap met koeien, maar een tunnel. Dat scheelt tijd. Belangrijk, want het aantal treinen dat straks Utrecht Centraal binnenrijdt en verlaat groeit van 100 naar 150 treinen per uur met 360.000 passagiers per dag.

Quote

De treinen rijden straks sneller het Centraal Station in en uit

Cees de Vries, Prorail

,,We werken nu drie jaar aan de spoorvernieuwing en dit is de laatste zware etappe,'' lichtte Cees de Vries, regiodirecteur Prorail, gisteren toe. ,,De treinen rijden straks sneller het Centraal Station in en uit. ,,Dat geeft ons meer capaciteit.''

Tweede tunnel
De tunnel is bijzonder voor Nederlandse begrippen. Na komend weekend rijden de treinen uit Den Bosch naar Utrecht door de tunnel onder het spoor naar Arnhem door. Na de zomer komt er een tweede tunnel bij voor de treinen in omgekeerde richting.  

Ook komen er de komende dagen twee hogesnelheidswissels op het spoorbaanvak naar Bunnik te liggen. Die worden dan op hun plaats geschoven.

Treinen passeren deze wissels op baanvaksnelheid van 120 tot 130 kilometer per uur. Op de oude wissels mag de trein maximaal 80 kilometer  per uur rijden. ,,De treinen remmen straks later als ze het station van Utrecht naderen,'' zegt De Vries. ,,Ook dat scheelt tijd.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht