Volledig scherm
Het St. Antonius Ziekenhuis zet voortaan standaard een MRI-scan in bij onderzoek naar prostaatkanker. © St. Antonius ziekenhuis

Snellere diagnose voor prostaatpatiënten St. Antonius

Patiënten die onderzocht worden op prostaatkanker krijgen in het St. Antonius Ziekenhuis voortaan standaard een MRI-scan. Volgens het ziekenhuis leidt dat tot snellere en betrouwbaardere diagnoses.

Voorheen werden bij patiënten eerst stukjes weefsel afgenomen. Het nemen van deze zogenoemde biopten is echter verre van ideaal. Zo zou het onderzoek niet altijd even nauwkeurig zijn. Vanaf nu krijgen de patiënten dus direct een MRI-scan. Op basis van de uitslag van de scan wordt duidelijk of het afnemen van biopten noodzakelijk is. Zo ja, dan kan met de MRI-beelden gerichter weefsel worden afgenomen.

Geruststellen

Voor sommige patiënten zal het wel even schrikken zijn, weet uroloog Roderick van den Bergh. ,,De eerste gedachte bij een MRI-scan is vaak dat er dan wel iets aan de hand zal zijn. Maar zowel huisarts als uroloog kunnen patiënten snel geruststellen, als wordt uitgelegd dat de MRI niet betekent dat er echt wat aan de hand is, maar bedoeld is om sneller en beter tot een diagnose te komen.”

De eerste ervaringen van patiënten zijn positief, laat Van den Bergh weten. ,,Ze geven aan te merken dat er snel en adequaat wordt gehandeld en ervaren dat als erg prettig. Immers: hoe sneller er duidelijkheid is, hoe minder lang ze in spanning hoeven te zitten.”

  1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    De maat is vol voor veel Zeistenaren als het gaat om de verkeerschaos in het centrum. Ze demonstreren zaterdag. Ze lopen een tocht door Zeist, die begint bij De Klinker. Ook zal er op een later moment een petitie worden aangeboden aan de gemeente. Aanleiding voor de demonstraties zijn de vele files en omleidingen In het centrum. Een aantal straten zijn afgesloten voor autoverkeer en op meerdere plekken is de rijrichting omgedraaid, waardoor er chaos ontstaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht