Snelste doorsteek voor treinreiziger met haast is weer open: de Noordertunnel

Een naambord hangt er niet boven de toegang, er wordt beneden ook nog (een beetje) gewerkt en koffie is er nog steeds niet te krijgen. Maar het goede nieuws is: de Noordertunnel is weer open.

Dat betekent voor de treinreizigers dat de omweg  - trappen op, onder het bollendak door, naar de stationshal, en weer naar beneden -  tot het verleden behoort. Voor de reiziger met haast of veel bagage is de snelste doorsteek naar de perrons  (of omgekeerd de stad in) er weer.

Sinds augustus was de Noordertunnel aan de stadskant gesloten. Dit omdat de ingang moest opschuiven naar het Noordgebouw. Die klus is nu dus afgerond. Aanvankelijk zou de Noordertunnel begin januari weer open gaan, maar de vondst van asbest leidde tot drie maanden vertraging.

Quote

Ik wilde eigenlijk al omlopen via de stations­hal. Maar ik kreeg een koekje van een vrouw en ze zei dat de tunnel open was

Vandaag is het dan echt zover. Het is bij het Noordgebouw wel opletten geblazen. Fietsers en voetgangers, komend vanuit diverse richtingen, kruisen elkaar en in de spits is dat niet zonder risico. Veel reizigers weten  overigens de tunnel nog niet te vinden, maar dat moet groeien, zegt een medewerkster van de gemeente. Ze deelt ondertussen biokoeken uit namens haar werkgever en wijst de reizigers op de mogelijkheid om de trappen af te gaan en de korte route te nemen.

Die reizigers reageren allemaal verheugd, zoals een jonge vrouw met zonnebril. ,,Ja, daar word ik blij van, prachtig. Het is zo lang geleden dat ik al niet meer weet hoe ik naar de trein ging. Het verandert hier steeds. Ik wilde eigenlijk al omlopen via de stationshal. Maar ik kreeg een koekje van een vrouw en ze zei dat de tunnel open was. Fantastisch.’’

Aan de naam boven de ingang wordt gewerkt. Het stroomdraad komt al uit de muur en met ProRail wordt overlegd. De aanwijzing voor de reizigers is wel noodzakelijk. Nu wijst niets erop dat dit de snelste route is naar de treinen en niet naar bijvoorbeeld de fietsenstalling van het naastgelegen hotel.

Volledig scherm
De Noordertunnel bij station Utrecht CS is weer open. © Raymond de Jong

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht