Volledig scherm
Een snorfiets komt op het Smakkelaarsveld bijna in botsing met een fietsers. © Angeliek de Jonge

Snorfiets half jaar eerder van Utrechtse fietspaden door financiële meevaller

De snorfiets gaat in Utrecht waarschijnlijk een half jaar eerder van het fietspad naar de rijbaan dan begin deze week nog werd gedacht. Door een financiële fout is er 1,6 miljoen euro in de voorjaarsnota ‘over’. Een deel van dit geld wordt gebruikt om maatregelen die voor de verplaatsing nodig zijn eerder in gang te zetten.

Op initiatief van de coalitiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie wordt dit geld direct ingezet. Zo moeten rijbanen en borden veranderd worden, komt er een voorlichtingscampagne en moet worden ingezet op handhaving.

Hierdoor is de kans groot dat de snorfiets (met blauw kenteken) al vanaf begin 2019 op veel wegen in de binnenstad en wijken daaromheen op de rijbaan moet gaan rijden. Begin deze week liet D66-wethouder Victor Everhardt nog doorschemeren dat dit pas in de loop van 2019, in juli of later, zou kunnen, omdat er nog geen dekking voor de kosten was.

Het betekent dat op wegen als de Croeselaan, de Biltstraat en de Vleutenseweg de snorfiets waarschijnlijk al vanaf begin 2019 op de rijbaan rijdt. Een helm wordt dan verplicht. Op wegen die deel uitmaken van de stadsring, zoals de Brailledreef, Beneluxweg en de Waterlinieweg, blijft de snorfiets omwille van de veiligheid op het fietspad rijden.

Langgekoesterde wens

D66 en GroenLinks, voor wie de verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan een langgekoesterde wens is, zijn blij met de maatregel omdat de snorfiets (maximaal 25 km per uur) niet alleen een gevaar oplevert voor fietsers op de toch al drukke fietspaden, maar ook omdat de uitstoot schadelijk is voor de volksgezondheid. Vooral voor de fietsers en voetgangers achter hen.

Een ander deel van de meevaller van 1,6 miljoen euro wordt ingezet voor de aanpak van huisjesmelkers. De coalitie van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie had hier in eerste instantie alleen voor de komende twee jaar geld voor vrijgemaakt. Een voorstel van SP-leider Tim Schipper om dit met twee jaar te verlengen wordt door de coalitie gesteund. 

Over de besteding van het geld wordt morgen tijdens een raadsvergadering over de voorjaarsnota definitief besloten. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht