Volledig scherm
© Jan Groen

Sof voor gemeente Utrecht: leerlingenvervoer ruim miljoen duurder dan begroot

Het leerlingenvervoer in Utrecht gaat de gemeente de komende jaren ruim een miljoen euro meer kosten dan begroot. Geen enkele partij kan het vervoer uitvoeren voor de prijs die de gemeente voor ogen had.

Dat blijkt uit een brief van het Utrechtse stadsbestuur. Dagelijks worden in Utrecht circa 850 kinderen met de taxi naar school gebracht. Het zijn kinderen die door hun fysieke of verstandelijke beperking niet in het reguliere onderwijs passen. Omdat scholen voor speciaal onderwijs relatief dun gezaaid zijn, moeten ze soms tientallen kilometers reizen.

De afgelopen jaren is het leerlingenvervoer in Utrecht uitgevoerd door Connexxion. Dat contract loopt aan  het einde van het schooljaar af. De gemeente Utrecht heeft de afgelopen tijd een Europese aanbesteding gehouden. De nieuwe vervoerder moest de ‘kwaliteit’ van de reis voor de leerling en chauffeur verbeteren. Ook wilde Utrecht dat er in de toekomst vrijwel volledig met ‘schone’ voertuigen zou worden gereden.

Verrassing

Tot verrassing van het stadsbestuur bleken de kosten die de vervoerders in rekening brengen allemaal fors boven het budget van de gemeente te liggen. De kostenstijging is daarop door een extern bureau getoetst. Die concludeerde dat de aanbiedingen binnen de marges zijn wat verwacht mocht worden.

De gemeente Utrecht heeft nu één vervoerder geselecteerd die het beste uit de bus is gekomen. Welke partij dit is, is niet bekend gemaakt. De vervoeder heeft een ‘goede kwaliteit/prijs verhouding’, zo schrijft het stadsbestuur. Omdat het nieuwe schooljaar al weer bijna voor de deur staat, heeft de gemeente besloten de opdracht te gunnen.

Dat betekent wel dat het budget voor de komende jaren ruimschoots wordt overschreden. Voor dit jaar moet er nog 280.000 euro worden bijgelegd, volgend jaar zelfs 920.000 euro. De gemeenteraad buigt zich later over de onverwachte tegenvaller.

  1. Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen eruit
    PREMIUM

    Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemees­ter Jan van Zanen eruit

    Jan van Zanen (57) wil graag nog eens zes jaar burgemeester van Utrecht zijn. Op 1 januari 2020 loopt zijn huidige ambtstermijn af. Diane Hoekstra, politiek verslaggever van het AD Utrechts Nieuwsblad, volgde hem in 2017 vier weken lang. Onvermoeibaar snelde hij toen van vergadering naar lezing, van opening naar ongeluk. Hij oogde ontspannen, maar was dat niet. ,,Het is elke dag weer keihard werken.’’ Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 juni 2017. Omdat gisteren de procedure van herbenoeming in gang is gezet, wordt het nu opnieuw gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht