Volledig scherm
Sonnenborg Museum - Sterrenwacht © Oogfonds

Sonnenborgh maakt kans om 30.000 euro te winnen

De sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht gaat zijn collectie toegankelijker maken voor blinden en slechtzienden. Het museum is daarmee genomineerd voor een prestigieuze prijs. 

Sonneborgh maakt samen met twee andere Nederlandse musea kans op de RAAK Stimuleringsprijs van het Oogfonds. Met deze prijs, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. ,,Vanuit de doelgroep zijn er veel geluiden dat ze heel graag musea zouden willen bezoeken, maar dat gaat niet overal even gemakkelijk’’, zegt Petra de Wal van het Oogfonds. In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. ,,Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum.‘’

De musea die in de race zijn, hebben door middel van een projectplan zelf een aanvraag ingediend om kans te maken op de prijs, een bedrag van 30.000 euro. ,,In het projectplan hebben ze beknopt beschreven waar zij geld graag voor zouden willen gebruiken’’, aldus De Wal.  De vakjury heeft vervolgens de drie musea met de beste plannen genomineerd. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek, via de website van de organisatie, gaat naar huis met de geldprijs. Naast Sonnenborgh maken Land Art Delft en Museum Kaap Skil in Texel kans om te winnen. Stemmen kan tot en met 7 oktober.

De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht