SP boos over het weghalen van 350 brievenbussen in provincie Utrecht

VideoDe SP is boos over het verdwijnen van 350 brievenbussen in Utrecht en omgeving. De partij noemt de plannen van PostNL ‘slecht doordacht’. 

Vanaf 24 maart zullen er 350 brievenbussen in de provincie Utrecht gaan verdwijnen. In de gemeente Utrecht worden er 62 brievenbussen weggehaald. De reden hiervoor is dat er in Nederland steeds minder brieven per post worden verstuurd. 

Post als publieke voorziening

De SP voorziet problemen voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn in de wijken Lunetten, Hoograven, De Meern en Geuzenwijk en vindt dat het gemeentebestuur aan de kant van de ouderen in Utrecht moet staan. ,,De post is een publieke voorziening en geen gunst, dus overal moeten brievenbussen beschikbaar zijn.’’

Ouderenbond KBO-PCOB ziet vooralsnog geen problemen. ,,Wij zijn betrokken geweest bij de plannen en als PostNL het advies van de ouderen opvolgt, zien wij geen probleem’’, zegt beleidsadviseur bij KBO-PCOB, Jan Brinkers. Naast het advies van ouderen heeft PostNL ook te maken met de Postwet, die eisen stelt aan de verspreiding van brievenbussen. 

Volledig scherm
© Sem van der Wal

Zorginstellingen

PostNL zegt goed te hebben uitgezocht op welke plekken brievenbussen weg kunnen en op welke plekken ze moeten blijven staan. ,,We houden zoveel mogelijk rekening met mensen die wat minder goed ter been zijn. Daarom blijven de brievenbussen bij zorginstellingen gewoon op hun plek’’, aldus woordvoerder Tessa de Jong. Brievenbussen die nauwelijks worden gebruikt, worden verwijderd of verplaatst naar drukbezochte locaties, zoals winkelcentra en bus- of treinstations.

Fractievoorzitter Tim Schipper van de SP in Utrecht maakt zich boos over het weghalen van de brievenbussen uit de regio Utrecht.
Volledig scherm
Fractievoorzitter Tim Schipper van de SP in Utrecht maakt zich boos over het weghalen van de brievenbussen uit de regio Utrecht. © Koen Laureij

Logisch

Dat op veel plekken brievenbussen niet meer direct om de hoek staan, vindt Brinkers logisch. ,,Steeds minder mensen posten nog brieven en daarom zijn er ook minder brievenbussen nodig.’’ De toekomstige verspreiding van brievenbussen in de stad zou daarnaast geen grote problemen opleveren. ,,Buiten de stad is dat anders. Daar was de verspreiding al groot en dat wordt de komende jaren alleen maar erger’’, aldus Brinkers.  

Quote

In deze buurt zijn ze buslijn 6 al kwijtge­raakt en nu verliezen ze deze ‘bus’ ook nog.

Fractievoorzitter van de SP, Tim Schipper, vindt het verdwijnen van brievenbussen helemaal niet logisch. ,,Er zal ongetwijfeld minder in de brievenbus gegooid worden, maar daar gaat het niet om. Het is gewoon een dienst die voor iedereen beschikbaar moet zijn.’’ Het gaat er alleen nog maar om dat het zo rendabel mogelijk moet zijn, maar in sommige gevallen moet er gewoon een beetje meer geld bij, vindt Schipper. 

Bijzondere brievenbus

Eén van de brievenbussen die uit de stad zal gaan verdwijnen, is de brievenbus aan de Musketierlaan in Hoograven. Een bijzondere brievenbus volgens de fractievoorzitter. ,,In deze buurt wonen veel oudere mensen. Zij zijn onlangs buslijn 6 al kwijtgeraakt en nu verliezen ze deze ‘bus’ ook nog." 

Dat de brievenbussen op drukbezochte plaatsen blijven staan, vindt Schipper niet voldoende. ,,Oudere mensen kunnen vaak niet zo ver lopen en komen ook niet dagelijks in een winkelcentrum.’’ 

De fractievoorzitter vindt het van belang dat er voor iedereen een brievenbus om de hoek beschikbaar is. Of het nu rendabel is of niet. ,,Een brievenbus om de hoek moet vanzelfsprekend zijn. Over het verdwijnen van de dienst moeten we het helemaal niet willen hebben.’’ 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht