Volledig scherm
Nicole van Gemert © Sander van Oorspronk

SP Utrecht: gemeente moet zorg cliënten Careyn garanderen

UpdateDe SP in Utrecht eist van de gemeente harde garanties dat ouderen en zieken in Utrecht de zorg blijven krijgen die ze nodig hebben, mocht zorgorganisatie Careyn omvallen. Raadslid Nicole van Gemert: ,,Dit zou alweer het tweede faillissement in korte tijd zijn, dus ik dacht: 'oh daar gaan we weer'."

Op 1 augustus ging zorgorganisatie Leven & Zorg, met zo'n veertig cliënten, al failliet. Vandaag werd bekend dat ook Careyn, één van de grootste zorgaanbieders in de regio Utrecht, diep in de problemen zit. 

Onacceptabel

Quote

Careyn is al tijden één groot drama.

Nicole van Gemert

,,Het is belangrijk dat we snel weten wat er bij Careyn én bij andere zorginstellingen in Utrecht allemaal gebeurt. Het is onacceptabel dat er steeds weer Utrechters zijn die in de onzekerheid moeten leven of zij straks nog wel zorg krijgen. De gemeente moet dit garanderen", vindt Van Gemert van de SP Utrecht. Volgens haar zaten er na het faillissement van Leven & Zorg enkele cliënten dagen zonder zorg. 

,,Als een zorgorganisatie failliet gaat, dan is het al te laat. De gemeente moet hier nu bovenop zitten", stelt Van Gemert. Zij is niet verbaasd dat Careyn op omvallen staat. ,,Careyn is al tijden één groot drama. Het is niet zo raar dat er zoveel ziektegevallen zijn. De werkdruk is daar zo hoog en bijvoorbeeld het fietsen van de ene naar de andere cliënt wordt niet doorbetaald.

Tussen wal en schip

Andere partijen in de gemeenteraad van Utrecht delen de zorgen van de SP. ,,Het is behoorlijk rot nieuws. Voor onze ouderen en kwetsbaren hoop ik maar dat de zorg gegarandeerd is. Onze mensen moeten niet tussen wal en schip vallen", reageert Selma Bos van D66. ,,Onlangs heeft Leven & Zorg het ook niet gered. Dat nu ook de organisatie die hun zorg overnam, op omvallen staat, is zorgelijk."

Of de gemeente de zorg kan garanderen, vindt Peter van Corler van GroenLinks een lastig vraagstuk. ,,Wel moet het college bij staatssecretaris Van Rijn erop aandringen dat er geen Utrechters zonder zorg komen te zitten. De problemen zijn deels door het Rijk veroorzaakt, dan moet zij dat ook oplossen."

Van Gemert en D66 kondigen aan vragen te stellen aan het stadsbestuur. Van Gemert: ,,De gemeente is steeds te laat als zorginstellingen om dreigen te vallen." De SP wil dat de gemeente meer preventief gaat controleren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht