Volledig scherm
Een bodycam. © ANP

SP Utrecht wil ook bodycams voor boa’s om agressie te voorkomen

De SP in Utrecht wil dat ook buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) worden uitgerust met bodycams. De partij pleit hiervoor omdat uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van deze camera’s tot minder geweld tegen agenten leidt.

Utrecht kampt al enige tijd met een tekort aan politieagenten. Om dit op te vangen worden steeds meer handhavingstaken uitgevoerd door boa’s. „Hierdoor worden deze steeds vaker geconfronteerd met geweld”, aldus SP-raadslid Ruurt Wiegant. „De boa’s die ik heb gesproken zijn dan ook enthousiast over het invoeren van bodycams tijdens hun werk.”

Uit experimenten blijkt namelijk dat bodycams agressie kunnen voorkomen. Daarom worden ze binnenkort ook ingezet door de politie. Mocht er geweld worden gebruikt, dan kunnen ze helpen bij het veroordelen van de geweldgebruikers. Volgens Wiegant kunnen de bodycamera’s daarnaast ook helpen bij het beoordelen van klachten van Utrechters tegen het handelen van boa’s.

Gevaarlijke situatie

De cams nemen niet altijd op, maar worden pas aangezet bij een mogelijk gevaarlijke situatie. De boa zou van tevoren moeten aangeven dat de camera wordt aangezet. „Onder Rutte is er steeds meer bezuinigd op de politie”, zegt Wiegant. „Daarom vragen we steeds meer van onze boa’s. Bij die extra taken hoort ook meer bescherming tegen agressie, dat zijn we hun verschuldigd.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht