Volledig scherm
Het spandoek hing op de Markt. © eigen foto

Spandoek van 10 meter vol kerkhistorie gestolen in Culemborg

Terugbrengen nu het nog kan, dan blijven de gevolgen wellicht beperkt. Die oproep doet de Raad van Kerken in Culemborg, eigenaar van het tien meter lange spandoek met religieuze historie dat zondagmorgen vroeg door onverlaten van de Markt werd ontvreemd. Van de daders zijn duidelijke camerabeelden.

,,Wat moet je ermee?'' Voorzitter Jan Goed van de Raad van Kerken kan het niet bevatten waarom iemand met zeven eeuwen Culemborgse kerkgeschiedenis aan de haal gaat. En waar laat je zo'n lap? Een studentikoze grap misschien? Goed: ,,Als dat zo was, dan hadden toch we al iets vernomen. Ik heb inmiddels aangifte gedaan, maar hoop dat het nog wordt teruggelegd.” Wat hem wel opviel, was de zorgvuldigheid waarmee het doek uit het frame is gehaald. ,,Ze hebben stuk voor stuk de haakjes losgemaakt. En dat zijn er gauw honderd. Dat heeft ze even tijd gekost.”

Heilige Huisjes

Het weer- en windbestendige doek is gemaakt in het kader van het evenement Heilige Huisjes dat afgelopen juni drie weekeinden in de binnenstad van Culemborg plaatsvond in het kader van Culemborg 700, de viering van 700 jaar stadsrechten. Het zou blijven hangen tot eind september, waarna het door de scholen voor voortgezet onderwijs KWC en Lek en Linge zou worden gebruikt.

Volgens Goed was het spandoek een extra toeristische attractie waar voortdurend passanten bij stil hielden. Over de waarde zegt hij: ,, Zo'n eerste exemplaar is het duurst, want er zit veel werk in om al die informatie te verzamelen en het verhaal te vertellen. Plus daarna de vormgeving en opmaak. Dan heb je het over duizenden euro's. Maar we hebben de bestanden nog, want we willen graag een nieuw doek laten maken. Hopelijk wordt dat niet opnieuw ontvreemd. Gelukkig heeft de gemeente goede beelden dus de daders moeten weten dat de politie hen in het vizier heeft.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht