Volledig scherm
Monique van de Ven, hier op haar geliefde eiland Vlieland. © ANP Kippa

Speciaal Gouden Kalf voor Monique van de Ven

Actrice Monique van de Ven krijgt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Het speciale Gouden Kalf is voor personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. 

Eerder ging de ereprijs onder anderen naar scenarist Gerard Soeteman, producent Burny Bos, pr-koningin Monique van Schendelen, actrice Willeke van Ammelrooy en acteurs Rutger Hauer en Jan Decleir.

Uitverkoren

Het bestuur van het Nederlands Film Festival (NFF) heeft de 66-jarige Van de Ven de prijs toegekend vanwege haar omvangrijke bijdrage aan en haar belang voor de Nederlandse filmcultuur op nationaal en internationaal gebied. ,,Monique is sinds het begin van haar carrière een echte bruggenbouwer in de sector. Ze wist moeiteloos van film naar tv te schakelen en heeft met de grootste Nederlandse filmmakers en acteurs gewerkt. Ze weet in haar liefde voor film mensen te verbinden."

Turks Fruit

Van de Ven debuteerde in Turks Fruit, de verfilming van de roman van Jan Wolkers, in 1973. Ze won in 1985 een Gouden Kalf voor haar oeuvre en in 1990 voor beste actrice voor haar hoofdrol in Romeo. Verder was zij onder meer te zien in Amsterdamned en Dokter Deen. Ze krijgt het beeld tijdens de openingsavond van het filmfestival, donderdag 27 september.

Volledig scherm
Van de Ven (rechts) debuteerde in 1973 in Turks Fruit, waarin ze met Rutger Hauer (links) speelde. © -

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht