Spectaculaire beelden van dollemansrit verschenen

Beelden van de dollemansrit van een 43-jarige man uit Rhenen zijn woensdagavond op RTV Utrecht verschenen. Schokkende beelden van de achtervolging, die de politie in moest zetten toen zij de man tegenkwamen. En die beelden liegen er niet om.

Woensdagavond verschenen de beelden. Te zien is dat een surveillerende politiewagen hem die middag in het vizier krijgt. De man uit Rhenen reageert als door een wesp gestoken. Hij blijkt zwaar onder invloed te zijn van cocaïne en andere verdovende middelen en slaat bij het zien van de politie op de vlucht. De politie ziet dat de man meerdere keren door rood rijdt met een snelheid van 120 km/u, waar 50 is toegestaan.

Spijt
Aangekomen in Vreeswijk gaat het helemaal mis. Hij rijdt zich vast in een eenrichtingsweg, waarna agenten hem uit zijn auto proberen te trekken. Dat mislukt, ook als een agent met een terrasstoel het glas van het portier stuk tracht te slaan. Hij ontkomt en ramt vervolgens een tegemoetkomende auto. De chauffeur van die auto loopt nek- en rugklachten op door de aanrijding.

Uiteindelijk lukt het de politie A. bij de oprit naar de A27 klem te rijden, onder meer door hem van de weg te drukken. Ja, hij heeft er spijt van, zei hij gisteren tijdens de zitting. Hij schrikt van de beelden. ,,Maar,'' zegt hij erbij, ,,ik kan me er weinig van herinneren. Ik was helemaal van de wereld." ,,Hij had geen idee wat hij deed," aldus zijn advocaat Louis de Leon. ,,Dat valt hem dus niet aan te rekenen."

Gevolgen
Volgens De Leon was A. tijdens de absurde rit niet toerekeningsvatbaar en kan hij niet verantwoordelijk gehouden worden voor de rit en de gevolgen. 

Justitie gaat daar in mee en eist een fors behandelplan voor de man. Justitie wil dat de man een tbs-behandeling krijgt en voegt daar een lijst met voorwaarden aan toe. Zo moet hij geregeld zijn urine laten controleren op drugs en moet hij meewerken aan de behandeling. Doet hij dat niet, dan dreigt voor hem alsnog tbs met dwangverpleging. Een gevangenisstraf acht de officier van justitie overbodig, omdat A. meer gebaat is bij een goede behandeling.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht