Volledig scherm
© Thinkstock

Spelertjes en ouders moeten getuigen in ontuchtzaak Nieuwegeinse basketbalclub

Dertien spelertjes, ouders en bestuurders van de Nieuwegeinse basketbalclub New Stars moeten eind dit jaar getuigen voor de Utrechtse rechtbank om meer duidelijkheid te krijgen over het vermeende ontucht door de 39-jarige basketbaltrainer Arne W.

De aanrakingen speelden zich vrijwel allemaal het afgelopen seizoen af bij de Nieuwegeinse club New Stars, een enkel geval was in Soest bij The Red Stars, twee jaar geleden. 

Zijn raadsvrouw had nog elf anderen willen horen, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Evenmin in haar wens om een rechtspsycholoog in te schakelen. De rechtbank wees ook het gezamenlijk verzoek van de advocate en de officier van justitie af om een basketbaldeskundige aan te wijzen. Die had kunnen duiden of de trainingsmethodiek die W. hanteerde, waar de aanrakingen uit voortvloeiden, gebruikelijk zijn in die sport.

W. Wordt ervan verdacht circa twaalf minderjarige jongens in het kruis te hebben aangeraakt bij de trainingen van de Nieuwegeinse basketbalclub  NewStars in het afgelopen seizoen.

Volgens zijn raadsvrouw Ivonne Leenhouwers ontkent W. de beschuldigingen pertinent, maar klopt het wel dat bij het aanleren van bepaalde verdedigingsstrategieën de handen soms dicht bij de schaamstreek komen.

Reputatieschade

Leenhouwers: ,,Mijn cliënt is enorm geschrokken. Hij wil vechten voor zijn reputatie, maar hij moet wel een eerlijke kans krijgen zich te verweren tegen reputatieschade", aldus Leenhouwers. ,,Mijn cliënt ontkent enige seksuele interesse in kinderen. Er is ook niets dat daar op wijst. Hij gaf de trainingen altijd in alle openheid en had nooit contacten met de jongens in de kleedkamer of juist buiten de club om, wat je in dit soort zaken juist vaker ziet."

Leenhouwers wilde niet alleen de direct betrokken kinderen en ouders horen, maar ook tien anderen die vaker getuige waren van de trainingsaanpak van W. De officier verzette zich daartegen, omdat het horen van mensen die niets gezien hebben in zijn ogen niets toevoegt. Leenhouwers stelde dat juist de waarneming van W.'s optreden door mensen die hem ook aan het werk zagen, maar zich niet in het onderzoek meldden, toch iets kan zeggen over de interpretatie van diens aanpak.

De advocate trok de betrouwbaarheid van de getuigenverhoren in twijfel. ,,We moeten de belastende verklaringen wegen en op betrouwbaarheid toetsen. De jongens zeggen wat ze zeggen, maar er is ook sprake van een zeker sneeuwbaleffect. Er kan sprake zijn van collaborative storytelling,  met het risico dat de ernst van verhalen toeneemt, zonder dat de feiten daartoe aanleiding geven. Er is ontzettend veel contact tussen kinderen en ook ouders onderling. Er gaan verhalen aan de keukentafel. Ouders worden door andere ouders gestimuleerd om aangifte te doen. Mijn cliënt geeft al 23 jaar training aan kinderen en er is nog nooit iets aan de hand geweest.’’

De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland op 9 januari 2019.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht