Volledig scherm
Het skelet van de baby lag in de armen van het skelet van een vrouw. © Marnix Schmidt

Spinvis broedt op liedje over Nieuwegeins babyskeletje

UpdateHet babyskeletje van Nieuwegein moet Beatrix worden gedoopt. Dat vindt Erik de Jong, alias Spinvis, die ook broedt op een liedje over het skelet. 

De bekende Nieuwegeinse zanger en muzikant reageert hiermee op een oproep van AD-columnist Jerry Goossens. Die zou graag zien dat het onlangs gevonden babyskeletje in Nieuwegein een naam krijgt. 

Volledig scherm
Erik de Jong, alias Spinvis © ANP

,,De vondst is bekendgemaakt in de week dat prinses Beatrix jarig is”, motiveert De Jong zijn keuze. ,,En de resten zijn gevonden in de buurt van de Beatrixsluizen. Dus de keuze ligt voor de hand.” Overigens is het geslacht van het baby’tje nog niet vastgesteld. ,,Maar ook als het een jongetje blijkt te zijn, houd ik vast aan Beatrix. Dat kan best”, lacht de zanger. 
De Jong gaat mogelijk nog een stap verder. ,,Er gaat natuurlijk een heel verhaal schuil achter de vondst van moeder en dochter. Woonden ze daar ook? Hoe zijn ze aan hun eind gekomen? Je kan er uren over fantaseren. Ja, ik zou er best een liedje over kunnen schrijven.

Ook lezers reageerden op de oproep van Goossens. ,,Waarschijnlijk is de baby van Bataafse afkomst omdat die 4.000 voor Christus in de Betuwe woonden”, zegt Marcel Sneijder uit Uithoorn. ,,Ik zou zeggen: geef de baby de naam Bataafje’. Dat kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn.”

Er zijn ook minder goed onderbouwde suggesties. Zo zijn inmiddels de namen Nieuwsgeintje’ en ‘Lekje’ aangedragen.

De archeologen die het skeletje hebben gevonden, hebben nog geen naam in gedachten. ,,We weten dus überhaupt nog niet of het om een jongen of meisje gaat, zegt de projectleider van het onderzoek, Helle Molthof. ,,Dat is pas te zeggen na afronding van dna-onderzoek. En dat kan nog wel een paar maanden duren.”

Eureka-moment

Er circuleert onder de archeologen zelfs nog geen voorlopige ‘werknaam’, zegt Molthof. ,,Bij opgravingen bij de Betuweroute werd ooit een skelet gevonden, dat met een knipoog direct de naam Trijntje kreeg. Zo’n eureka-moment hebben we hier nog niet gehad.”

Sowieso luistert de naamgeving nogal nauw, stelt Molthof. ,,Naast het babyskeletje zijn op dezelfde plek ook nog de resten van twee volwassen en en een tiener gevonden. Om tot een naam te komen, hebben we daarvoor al eerder een prijsvraag uitgeschreven. Maar de uiteindelijke naam bedenken we samen met de gemeente. Daarbij spelen ook overwegingen als vindplaats en historisch belang een rol.”

Het is nog niet bekend waar de babyresten uiteindelijk een plekje krijgen. De gemeente Nieuwegein denkt nog na over de mogelijkheden het skeletje tentoon te stellen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht