Volledig scherm
De Cartesiusweg was sinds donderdag dicht © AD - Roeland Franck

Spoorviaduct Cartesiusweg weer open voor verkeer

UpdateDe Cartesiusweg  in Utrecht is weer open voor het verkeer.  Het gaat voorlopig om één rijstrook. De doorgaande weg was sinds donderdagmiddag afgesloten vanwege een verzakkend spoorviaduct.

De constructie is gisteren extra ondersteund en dat is de afgelopen nacht stabiel gebleken. Spoorbeheerder Prorail hief daarom de stremming vanmiddag op. Fietsers kunnen aan de oostzijde van de Cartesiusweg het viaduct weer passeren. Van noord naar zuid komt er gedurende een week één rijbaan beschikbaar. Dat heeft te maken met platte wagens die het viaduct ondersteunen. 

De nieuwe verkeerssituatie geldt in ieder geval voor de komende week. In de tussentijd gaan ProRail en de aannemer samen met de gemeente bekijken wat er nodig is om ook de overige rijbanen open te kunnen stellen voor het verkeer. Daarnaast blijft de aannemer het viaduct permanent monitoren. 

Oorzaak

Het is nog onduidelijk hoe de verzakking heeft kunnen ontstaan. Bij het viaduct waar geen treinen over rijden, is eerder deze week de oude betonnen ondersteuning gesloopt om ruimte te maken voor verlenging van de constructie. Daardoor krijgen auto's en vooral fietsers in de toekomst meer ruimte onder het spoor. Na de sloop, bleken de zogeheten stempels die het viaduct moesten dragen, niet voor hun taak berekend en verschoven.

Eind dit jaar moet het viaduct verlengd zijn en op een nieuwe definitieve ondersteuning liggen. Dan rijden er ook weer treinen overheen waardoor het aantal sporen op de lijn Utrecht-Woerden verdubbelt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht