Volledig scherm
Een impressie uit de video © Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum waarschuwt: wandel niet langs het spoor

VIDEOSpoorbeheerder ProRail zet een levensgrote kijkdoos in om mensen te wijzen op het gevaar van het lopen langs het spoor. In deze zogenoemde ‘Spoorloper’ zijn animaties te zien met wandelaars en spelende kinderen dicht bij voorbijrazende treinen.

Quote

Spoorlopen is een belangrij­ke oorzaak voor vertraging en leidt soms tot ongelukken.

Henk Wind, ProRail

De kijkdoos wordt morgen in het Spoorwegmuseum in Utrecht onthuld. Het gaat om een mobiele container van 6 bij 3 meter, waarin groepjes van vijf tot tien mensen naar binnen kunnen om de geprojecteerde beelden, die zo’n tweeënhalve minuut duren, te zien.

Woordvoerder Henk Wind van ProRail zegt dat het aantal spoorlopers, volwassenen of kinderen die zich dicht in de buurt van het spoor bevinden, toeneemt. ,,Afgelopen jaar waren er 3.100 meldingen. Spoorlopen is een belangrijke oorzaak voor vertraging en leidt soms tot ongelukken. Bijna 30 procent van de vertragingen wordt hierdoor veroorzaakt,’’ aldus Wind.

Schrik

Het is niet alleen levensgevaarlijk voor de spoorloper zelf, stelt de woordvoerder: ,,Een machinist schrikt en geeft een melding door. Dat heeft tot gevolg dat latere treinen ook langzamer moeten rijden, totdat duidelijk is dat de spoorloper weg is.’’

Volgens de woordvoerder zijn spoorlopers onder meer hardlopers, wandelaars, fietsende kinderen of mensen die hun hond uitlaten. Het probleem komt overal voor en vaker in de zomer wanneer campings open zijn, legt Wind uit.

Gekozen is om de Spoorloper te presenteren in het Spoorwegmuseum vanwege het grote aantal bezoekers, onder wie kinderen. Het is de bedoeling dat de container buiten het museum komt te staan bij de attractie De Vuurproef.

In de animaties (deels te zien op YouTube, zie hieronder) beleeft de kijker het gevaar zelf. In het pikkedonker ziet de bezoeker gelijktijdig vijf verschillende projecties met plekken waarin mensen te dicht bij het spoor lopen of fietsen. Opeens raast er een trein voorbij. Dat gaat gepaard met veel lawaai en wind. Als de trein voorbij is en de bezoeker denkt dat het gevaar voorbij is, komt er van de andere kant nog een trein. ,,We willen de bezoekers bewust maken van de gevaren’’, zegt Wind.

De Spoorloper blijft twee jaar. ,,Er is 7.000 kilometer spoor in Nederland, niet overal staan hekken. Met de Spoorloper hopen we ongelukken te voorkomen.’’

un.reageren@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht