Volledig scherm
De spoorwegovergang naast station Den Dolder. © Foto Ruud Voest

Spoorwegovergang Den Dolder dicht voor gemotoriseerd verkeer

De spoorwegovergang in Den Dolder gaat dicht voor alle gemotoriseerde verkeer, als het aan het Zeister college van burgemeester en wethouders ligt. Fietsers en voetgangers kunnen de spoorwegovergang nog wel kruisen, maar hoe dat vorm krijgt, is nog onbekend.

Het afsluiten van de overgang voor gemotoriseerd verkeer was een voorwaarde, gesteld door ProRail. Deze financierde een langzaamverkeertunnel ter hoogte van de Tolhuislaan. Deze tunnel is belangrijk voor de sportverenigingen en de basisschool die aan de noordkant van het spoor liggen. Als de spoorwegovergang niet afgesloten zou worden, zou de gemeente de langzaamverkeertunnel aan ProRail moeten terugbetalen.

De afsluiting van de spoorwegovergang en de langzaamverkeertunnel maken deel uit van het zogenoemde ‘drieluik van Den Dolder’. Het derde luik van de maatregelen is het verbinden van de Andreas Foxlaan met de N238, de provinciale weg die langs Den Dolder loopt. Op die manier moet de zuidkant van Den Dolder goed bereikbaar blijven voor het noordelijk deel. In het zuidelijk deel ligt het winkelcentrum van Den Dolder.

Vrees

Jeroen Hol, secretaris van de winkeliersvereniging in Den Dolder vindt het plan onzalig. De gemeente laat zich volgens Hol leiden door het geld van ProRail. „Hoe je het ook wendt of keert, je gaat de omliggende wijken enorm belasten met verkeer. Niet alleen auto’s, maar ook het vrachtverkeer.”

Hol vreest niet alleen voor sluipverkeer en overlast door vrachtverkeer, maar ook voor de veiligheid in de wijken. „Het vrachtverkeer gaat ook door die wijken. Dat is net zo gevaarlijk. Wij gaan ons als ondernemers natuurlijk beraden. We kunnen niet anders dan bezwaar maken.”

De secretaris van de winkeliersvereniging is ook bang dat klanten weg gaan blijven. „We hebben veel klanten uit Soest en Bilthoven. Die zullen straks misschien naar de Kwinkelier in Bilthoven gaan.”

Beste optie

Wethouder Sander Jansen zegt dat het afsluiten van de overweg de best mogelijke keuze is. „Het is belangrijk om de auto’s daar te weren, omdat een botsing van een trein tegen een auto op die plek extra slachtoffers kan eisen onder de mensen die zich rond die overgang bevinden.” De wethouder stelt wel dat de afweging om de overweg te sluiten een lastige is geweest omdat er veel belangen spelen.

Rob Zee, ad interim voorzitter van de Belangenvereniging Den Dolder, zegt ook niet blij te zijn met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. „Potentieel is het gemotoriseerd verkeer op de overgang inderdaad gevaarlijk. Potentieel. Maar feitelijk gebeurt er eigenlijk niks daar. Bovendien is het een onzalig idee om al het vrachtverkeer af te wikkelen via de woonwijken. De vrachtwagens van Albert Heijn kunnen makkelijk via dezelfde weg terug, maar vrachtverkeer dat op de Dolderseweg bij de winkels moet laden en lossen, kan niet keren. Wij hebben al een keerlus in de weg voorgesteld, maar daar is ook geen ruimte voor.”

Zee ziet meer heil in het aansluiten van de Andreas Foxlaan op de N238, maar dan wel de overgang openhouden. „Zet dan verkeerslichten bij de overgang en laat die lang op rood staan. Dan neemt het gemotoriseerd verkeer vanzelf af op de overgang.”

Gevaarlijk

De spoorwegovergang staat in de top-5 van gevaarlijkste spoorwegovergangen in Nederland. Al vijftien jaar wordt gesproken over afsluiting van de overgang. Dat stuitte in het verleden op veel verzet van de Doldenaren die hun dorp in twee delen opgesplitst zagen. Het aansluiten van de Andreas Foxlaan op de N238 zien de inwoners niet als een goed alternatief om vanuit de noordkant naar het winkelgebied te komen. De aanwonenden van de Andreas Foxlaan zijn ook bang voor extra verkeersdruk en sluipverkeer. Na de zomervakantie behandelt de gemeenteraad het voorstel.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht