Thomas als machinist in een treinsimulator.
Volledig scherm
Thomas als machinist in een treinsimulator. © Daisy de Pater

Spoorwensdag: Mee als machinist of conducteur

Omroepen op het station, op pad als echte conducteur en een trein besturen in een simulator, tijdens de Spoorwensdagen op dinsdag 26 en woensdag 27 mei kan het allemaal. Vanaf vandaag is het mogelijk om op Spoorwensdagen.nl wensen in te dienen. 

,,Beste reizigers, mijn naam is Thomas. Vandaag is mijn Spoorwensdag. Ik wens iedereen een heel fijne reis”,  klonk de omroep van de negenjarige Thomas uit Maarssen op station Utrecht Centraal vorig jaar. De moeder van Thomas had hem opgegeven voor de Spoorwensdagen, omdat hij een groot fan van treinen is.

Al 13 jaar organiseren NS en ProRail jaarlijks samen de Spoorwensdagen. Twee dagen lang gaan allerlei spoor en trein gerelateerde wensen in vervulling. Iedereen, van jong tot oud, kan een wens indienen. Maya, moeder van Thomas, vertelt: ,,NS en ProRail maken echt veel werk van de Spoorwensdagen. Er is vooraf goed overleg over de praktische uitvoering van de wens. Samen hebben we bijvoorbeeld gekeken naar de hoeveelheid speciale activiteiten in één dag. Alles was bespreekbaar. Natuurlijk draaide de Spoorwensdag vooral om de wens en hobby van Thomas, maar tegelijkertijd heeft heel ons gezin een leuke en leerzame dag beleefd.”

Maye zegt dat het moment dat Thomas zijn eigen stem hoorde omroepen in de stationshal van Utrecht Centraal, een ongelooflijk leuke ervaring was. ,,Verbazing, trots, blijdschap. Het gebeurt écht en het kán echt.” Het hoogtepunt volgens Thomas? ,,Ik vond het allerleukste: om conducteur te mogen zijn op de nieuwe Sprinter.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht