Volledig scherm
© REUTERS

Sporen van drugsafval in Utrechts rioolwater, gebruik partydrug MDMA groot

Voor het eerst in de meting van de drugsmonitor zijn sporen van drugsafval aangetroffen in het rioolwater van Utrecht. Daarnaast staat Utrecht na Amsterdam op de tweede plaats in Europa in het gebruik van de partydrug MDMA. Verder bleek dat het gebruik van cocaïne in Utrecht licht is gestegen.

Dat heeft het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving bekendgemaakt. Het agentschap publiceert de resultaten van de drugsmonitoring in het rioolwater van bijna 85 grote Europese steden. Het KWR in Nederland onderzocht het rioolwater van anderhalf miljoen Nederlanders in de steden Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. 

Voor het onderzoek analyseren de KWR-onderzoekers gedurende één week rioolwatermonsters. In deze monsters worden cocaïne, amfetamine, ecstasy en methamfetamine gemeten. Het onderzoek werd net als de voorgaande keren uitgevoerd in nauwe samenwerking met de drie betrokken waterbeheerders: Watercyclusbedrijf Waternet (Amsterdam), Waterschap De Dommel (Eindhoven) en Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (Utrecht). 

Omdat de langlopende rioolwaterstudie alleen een beeld geeft van drugsgebruik in de drie grote steden, heeft het KWR de afgelopen jaren ook onderzoek gedaan bij kleinere Nederlandse gemeenten. Bijvoorbeeld bij negen gemeenten in de provincie Utrecht. Door periodiek het rioolwater van een groot aantal gemeenten te analyseren, ontstaat een ‘landkaart’ van het drugsgebruik in Nederland. 

Cocaïne

Het cocaïnegebruik in Nederland blijkt in de periode 2011-2017 redelijk stabiel, maar stijgt het laatste jaar in Amsterdam en Utrecht licht. Amsterdam laat per inwoner duidelijk het hoogste gebruik zien vergeleken met de andere onderzochte steden in Nederland. Het gemiddelde cocaïnegebruik in de kleine gemeenten tussen 2012 en 2018 is vergelijkbaar met steden als Utrecht en Eindhoven. Voor wat betreft cocaïnegebruik in Europa is alleen het gebruik in Bristol hoger dan Amsterdam. De steden Utrecht en Eindhoven staan op plaats 19 en 20.

Nederland behoort tot de top van Europa als het gaat om MDMA-gebruik. Amsterdam staat op plaats 1 en Utrecht op plaats 2. Zürich staat op plek 3. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Guus, Irina, Fleurtje en Nick leggen vandaag hun werk in het ziekenhuis neer: ‘Als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan’
    PREMIUM

    Guus, Irina, Fleurtje en Nick leggen vandaag hun werk in het ziekenhuis neer: ‘Als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan’

    Voor het eerst in 26 jaar leggen verpleegkundigen van verschillende afdelingen in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, Leidsche Rijn en Woerden komende donderdag het werk neer. Ze strijden voor een beter cao, een hoger salaris, vermindering van de werkdruk en een betere balans tussen werk en privé. „We krijgen niet betaald naar de verantwoordelijkheden die we hebben: als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht