Volledig scherm
© pro shots

Sportieve toekomst voormalig FC Utrecht-spits De Kogel in duigen na auto-ongeluk op Malta

De sportieve toekomst van Leon de Kogel lijkt in duigen gevallen. De oud-spits van FC Utrecht overleefde vorige week weliswaar een ernstig auto-ongeluk op Malta, de 26-jarige Houtenaar hield zwaar beenletsel over aan de crash. Het is nog maar zeer de vraag of De Kogel ooit nog normaal zal kunnen lopen, bevestigen bronnen dicht bij de familie van de zwaargewonde aanvalsleider

Leon de Kogel heeft zaterdag in het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn tweede van meerdere operaties ondergaan. Daarbij is een eerste aanzet gedaan om de volledig kapotte knie te herstellen. De kruis- en kniebanden zijn gescheurd, net als de meniscus. Ook is het dijbeen van de rijzige aanvaller op meerdere plaatsen gebroken. Vandaag wordt het kniegewricht verder onder handen genomen door de medici in het UMC, die De Kogel afgelopen vrijdag binnen zagen komen in het ziekenhuis.

Levensgevaar

Dat was vijf dagen na het ernstige ongeluk op Malta. De spits vocht daar maandagnacht voor zijn leven, zo vertelt de politie op het eiland. De Kogel was passagier in de auto die op de verkeerde weghelft reed en in het holst van de nacht frontaal op een tegenligger botste. Waar de 23-jarige bestuurster relatief lichte verwondingen had en na drie dagen het ziekenhuis mocht verlaten, was De Kogel er slecht aan toe. 

De voetballer moest door de brandweer uit het autowrak gezaagd worden. Vanwege het vele bloedverlies en de open botbreuk in het bovenbeen moest hij in het ziekenhuis van hoofdstad Valetta gestabiliseerd worden in een ruim vijf uur durende operatie. Daar werd het bloeden gestopt en het dijbeen met schroeven vastgezet. Pas een dag later was De Kogel buiten levensgevaar, meldden de autoriteiten op Malta.

Volledig scherm
Leon de Kogel in het shirt van Go Ahead Eagles © pro shots

Het perspectief van De Kogel - die op Malta een korte vakantie vierde met vrienden - op volledig herstel is ongewis. Veel zal afhangen van de komende operaties in het UMC. Dan zal de exacte fysieke schade in het linkerbeen verder duidelijk worden. Met een terugkeer op het veld is de spits van het Spaanse UE Cornellà niet bezig. De oud-spits van FC Utrecht zal eerst opnieuw moeten leren lopen als zijn kniegewricht en bovenbeen weer volledig hersteld zijn. Daar gaat zeker een jaar overheen, is de verwachting.

Geschokt

Zowel bij FC Utrecht als GA Eagles en Cornellà werd geschokt gereageerd op het trieste nieuws rond hun (oud-)aanvaller. ,,Namens iedereen bij FC Utrecht: een voorspoedig herstel gewenst, Leon de Kogel!", schreef de club op Facebook.

Wouter Rutgers, woordvoerder van GA Eagles: ,,GA Eagles is, net als iedereen met een rood-geel hart, geschrokken van de berichtgeving over oud-speler Leon de Kogel. De gedachten van zijn oud-collega’s bij de club zijn bij Leon. We wensen hem en zijn naasten veel sterkte toe bij zijn herstel.’’

Ook zijn huidige club UE Cornellà, afkomstig uit een voorstad van Barcelona, is volgens woordvoerder Juan in shock. ,,Dit is een heel trieste situatie. De club is aangeslagen, maar ook wij kennen de details niet.’’ De komende periode probeert UE Cornellà in contact te komen met de familie van De Kogel. ,,Dan weten we meer over zijn toestand. Nu is het nog te vroeg om over de toekomst te praten. Eerst gaan onze gedachten uit naar Leon en het is te hopen dat hij weer volledig herstelt.’’

UPDATED: Dutchman in danger of dying after head-on collision at Salini - TVM News

A 26-year-old Dutchman sustained serious injuries in a collision which occurred during Sunday-Monday night. The accident took place in Triq is-Salini, limits of Naxxar, shortly after 1.00 a.m. From on-site information available to TVM, it results that the Dutch national was a front-seat passenger in a car which was being driven by a 23-year-old female from Rabat, Gozo.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht