Spraakmakende kunst op hét plein van de terrassen (maar ook van de evenementen)

VideoCafébazen zijn boos omdat hun plein veranderd is in een bouwplaats en bezoekers zijn in verwarring over wat er aan de hand is op de Neude. Kunstenaar Dries Verhoeven schuwt in zijn voorstellingen en installaties de ophef niet.

Volledig scherm
Kunstenaar Dries Verhoeven met op de achtergrond zijn installatie, die de hele Neude in beslag neemt. © Marnix Schmidt

 De Neude, Utrechts monumentale plein in de binnenstad, is tien dagen lang een (fictieve) bouwplaats, omheind door hoge schuttingen, met een enorme hijskraan, graafmachines en zwoegende bouwvakkers. Maar anders dan in het Stationsgebied of aan de achterkant van het oude postkantoor gaat het hier niet om een nieuw bouwwerk, maar om een installatie van de spraakmakende kunstenaar Dries Verhoeven (42).

De kunstenaar begrijpt het standpunt van de horeca maar ziet ook de andere kant. ,,Ik heb geen mening over het reilen en zeilen van een horeca-ondernemer. De Neude is een evenementenplein, soms zijn er evenementen, soms terrassen. Ik zit zelf ook vaak op het terras. Maar het geeft een horeca-ondernemer niet het recht er altijd zijn terras neer te zetten’’, reageert hij op de ophef over de monumentale proportie van zijn installatie op het plein. ,,Deze keer hebben de cafés even geen mogelijkheid om biertjes te verkopen, maar ik hoop er iets voor in de plaats te zetten dat ook waarde heeft voor de stad.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht