Volledig scherm
De illegale Airbnb-verhuur zou zich onder andere afspelen in het Casa Confetti-gebouw op de Uithof. © Jos van Sambeek

SSH dreigt Airbnb-onderverhuurders uit hun huis te zetten

Stichting Studenten Huisvesting (SSH) gaat de illegale Airbnb-verhuur in Utrecht stevig aanpakken. Na meerdere klachten van omwonenden over overlast van toeristen, aan wie een appartement illegaal is onderverhuurd, komt de SSH nu met maatregelen.

Quote

Dit is zeer in strijd met de regels en uiterst laakbaar

Roeland Kreeft, SSH

Er zijn tientallen dossiers aangelegd van verhuurders in Utrecht, die hun appartement illegaal onderverhuren. Vaak gaat het om 50 euro per nacht. 

Het probleem speelt zich niet zo zeer af in de studentenwoningen, maar in de zelfstandige appartementen in City Campus Max bij de Europalaan en de studentenflat Casa Confetti op de Uithof. 

Op basis van een onderzoek naar de advertenties heeft de SSH een beeld gekregen van de omvang van de illegale onderverhuur. Van alle steden waar de SSH kamers en woningen verhuurt, is het probleem verreweg het grootst in Utrecht.

Woonfraude

Alle bewoners van een SSH-kamer of zelfstandig appartement hebben vandaag een mail ontvangen waarin de bewoners, die hun woning onderverhuren, worden opgeroepen zich te melden. Als zij dat niet doen is de kans groot dat ze uit hun woning worden gezet, zegt Roeland Kreeft, manager Strategie van de SSH. Ook wordt de woonfraude doorgegeven aan de gemeente.

Bewoners kunnen zich melden tot 8 augustus. ,,Als huurders zich melden, kan er een schikking worden getroffen. Maar laat duidelijk zijn: we willen dat dit stopt. Want dit is zeer in strijd met de regels en uiterst laakbaar. De kamers en appartementen van de SSH zijn gesubsidieerde woningen. De huur wordt laag gehouden en is bedoeld voor studenten en starters. Velen ontvangen huurtoeslag’’, aldus Kreeft.

Advertenties

Volledig scherm
Ook in City Campus Max wordt er illegaal verhuurd via Airbnb. © Shody Careman

De SSH heeft via boekingsadvertenties de omvang van de onderverhuur in kaart gebracht. ,,In sommige gevallen werd in de advertenties gerefereerd aan de Tour de France. Het kan in sommige gevallen dus ook om oude advertenties gaan. Maar we hebben heel veel advertenties aangetroffen in Utrecht.’’

De SSH verhuurt in totaal zo’n 19.000 kamers en woningen in Utrecht, Amersfoort, Maastricht, Tilburg, Rotterdam, Zwolle en Groningen. In Utrecht is de SSH met zo’n 13.000 wooneenheden verreweg de grootste. Hiervan gaat het om 2650 woningen en appartementen en 5780 kamers. Daarnaast beheert de SSH ook voor derden woningen en kamers.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht