Volledig scherm
Een perfusionist van het St. Antoniusziekenhuis bedient de nieuwe hart-longmachine. © St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius beschikt als eerste over nieuwste hart-longmachines

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein beschikt als eerste ziekenhuis ter wereld over de nieuwste generatie hart-longmachines. Ze nemen nog geavanceerder ademhaling en bloedsomloop van patiënten over tijdens hartoperaties en zijn veel gebruiksvriendelijker voor perfusionisten die ze moeten bedienen.

Het apparaat is al een jaar getest in het ziekenhuis, ondertussen zijn de perfusionisten opgeleid ermee te werken. Het ziekenhuis heeft nu negen innovatieve hart-longmachines in gebruik genomen.

Quote

De nieuwe machine maakt het mogelijk om de ondersteu­ning tijdens de operatie beter af te stemmen op de patiënt

Peter van den Barselaar, perfusionist St. Antonius

Peter van den Barselaar, perfusionist in het St. Antonius: ,,Als perfusionist heb ik de taak om tijdens een openhartoperatie de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt volledig over te nemen. Daarvoor gebruik ik de hart-longmachine. Patiënten die een dergelijke operatie ondergaan zijn vaak steeds ouder en hebben ook vaker meerdere aandoeningen. Des te belangrijker om ook deze oudere, kwetsbare patiënten goed en veilig door een operatie heen te begeleiden. De nieuwe machine maakt het mogelijk om de ondersteuning tijdens de operatie beter af te stemmen op de patiënt. Om de bloedsomloop en longfunctie te bewaken, hoef ik nu niet meer op 11 verschillende schermen te kijken, maar zie ik alle informatie op één enkel scherm. Zo kan ik sneller bijsturen als het nodig is, wat belangrijk is voor het herstel van bijvoorbeeld de hersenfunctie en nierfunctie na de operatie. Herstellen de vitale functies goed, dan herstelt de patiënt ook beter.”

De nieuwe machine past volgens het ziekenhuis helemaal bij de chirurgische technieken van deze tijd, waarbij via steeds kleinere openingen (minimaal invasieve chirurgie) wordt geopereerd. Deze manier van opereren vereist apparatuur met meerdere gekoppelde pompen, meerdere drukmeetunits en uitgebreide veiligheidssystemen. 

Medische gegevens

,,Al deze functies houdt een perfusionist tijdens de operatie in de gaten. Met de nieuwe machines kan het operatieteam deze operaties nóg nauwkeuriger en gerichter uitvoeren. Uniek is dat we als eerste ziekenhuis in de wereld deze nieuwe hart-longmachines gekoppeld hebben aan het elektronisch patiëntendossier, het EPD”, zegt Van den Barselaar. ,,Hierdoor zijn alle medische gegevens tijdens de operatie beschikbaar en worden ze ook een deel van het medisch dossier. De machines verzamelen data en door deze te analyseren, krijgen we meer inzicht in wat goed gaat en wat nog beter kan tijdens een operatie. Goede dataregistratie is steeds belangrijker, niet alleen voor controle achteraf maar ook om de zorg te verbeteren.”

Ook de kwaliteit van de perfusionisten vaart wel bij de nieuwe machine, verwacht Van den Barselaar. De machine geeft na iedere operatie een cijfer aan de perfusionist. ,,Dat is wel even wennen”, zegt hij. ,,Scoor je een 8, dan betekent dat dat het nóg beter kan. Door jezelf steeds te blijven vergelijken met collega’s en daarover in gesprek te gaan, leren we van elkaar en kunnen we ons verder verbeteren. Het zal ons team en daarmee de kwaliteit van zorg voor onze patiënten naar een nóg hoger niveau tillen, daar ben ik van overtuigd.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht