Volledig scherm
Zonnepanelen op het dak van de vestiging van het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn. © Antonius Ziekenhuis

St. Antonius zet in op zonnepanelen

Op de daken van de St. Antonius ziekenhuislocaties in Utrecht en Nieuwegein liggen sinds kort 4.600 zonnepanelen.

Ze voorzien de ziekenhuizen van zo’n 1,2 miljoen kWh per jaar. Dat is gelijk aan het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 340 huishoudens en een beperkt deel van het totaal van het ziekenhuis.

In de hal van beide ziekenhuizen komt een scherm te hangen, waarop te zien is hoeveel energie de zonnepanelen opwekken.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft subsidie gekregen om de panelen te plaatsen. „Maar de belangrijkste reden om voor zonne-energie te kiezen is het verminderen van onze CO2-uitstoot en het verkleinen van de ecologische voetafdruk”, legt Marchel van Gameren, adviseur Energie en Planmatig Onderhoud van het St. Antonius Ziekenhuis uit. „We vinden duurzaamheid belangrijk en willen als ziekenhuis graag ons steentje bijdragen aan een beter milieu.”

Andere maatregelen

Het aanbrengen van zonnepanelen is niet de enige manier waarop het St. Antonius bijdraagt aan het terugdringen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Zo zijn er eerder al allerlei maatregelen genomen op het gebied van klimaatbeheersing en duurzaamheid. „We hebben onder andere traditionele verlichting vervangen door energiezuinige verlichting, energieterugwinning toegepast in luchtbehandelingsinstallaties en warmtepompen geplaatst. Bovendien hebben we veel van onze installaties en apparatuur zo ingesteld dat ze alleen draaien wanneer er daadwerkelijk medewerkers of patiënten aanwezig zijn. Door installaties niet standaard op vol vermogen te laten draaien, maar vraaggestuurd, besparen we een heleboel.”

Daarnaast werkt het St. Antonius met WKO (warmte- en koudeopslag). „WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte en/of koude op te slaan”, legt Van Gameren uit. „In de winter voorziet een WKO-installatie onze gebouwen van warmte. Hiervoor wordt de warmte gebruikt die in de zomer in de warme bron is opgeslagen. Het gekoelde water van de winter wordt opgeslagen in de koude bron en kan in de zomer worden ingezet ter verkoeling.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht