Volledig scherm
Een lid van de medische staf van een ziekenhuis in Amman laat zien hoe de artsen zich beschermen bij de behandeling van een patiënt die mogelijk is besmet met het coronavirus. © REUTERS

St. Antoniusziekenhuis heeft maskers en spatbrillen klaar liggen tegen coronavirus

Het ziekenhuis St. Antonius heeft maskers en spatbrillen klaarliggen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hoewel de artsen de kans klein achten dat het virus dat China teistert ook Nederland bereikt, heeft het ziekenhuis maatregelen genomen.

Op de spoedeisende hulp zijn extra voorbereidingen getroffen en liggen isolatiematerialen, maskers en spatbrillen klaar. ,,De verspreiding van mens op mens buiten China is tot nog toe minimaal, maar het is mogelijk dat het virus in Nederland opduikt”, aldus arts-microbioloog Saara  Vainio. 

Reisgeschiedenis

Mocht er een patiënt binnenkomen met klachten die lijken op die van het coronavirus, dan wordt direct contact opgenomen met de arts-microbiologen van het ziekenhuis. Vainio: ,,Dit geldt voor patiënten die last hebben van verkoudheidsklachten of een longontsteking, in combinatie met hun reisgeschiedenis en de vraag of ze contact hebben gehad met een besmet persoon.” 

Quote

Het nieuwe virus lijkt niet heel erg besmette­lijk en qua ernst heeft het veel weg van een gewone griep

Saara Vainio, arts-microbioloog St. Antonius

Medewerkers van het ziekenhuis krijgen het advies om bij een verdenking van het coronavirus isolatiemaatregelen te nemen en een masker en spatbril te dragen. Erg ongerust zijn de arts-microbiologen van het St. Antonius niet. ,,Het nieuwe virus lijkt niet heel erg besmettelijk en qua ernst heeft het veel weg van een ‘gewone’ griep’’, aldus Vainio. Haar colllega Thijs Tersmette is het met haar eens. ,,Het sterftecijfer is vooralsnog niet extreem hoog en lijkt eerder wat af te nemen.”

Openbare leven

De microbiologen betwijfelen of alle maatregelen die in China genomen worden wel nodig zijn. ,,Je vraagt je af of je daardoor niet juist het tegenovergestelde bereikt. Het openbare leven is tot stilstand gekomen en sommige mensen kunnen er bijna niet meer aan voedsel komen.”

In Nederland zal het zo’n vaart waarschijnlijk niet lopen, maar mocht dat wel zo zijn dan is het St. Antonius in ieder geval goed voorbereid. Vainio: ,,Alle protocollen zijn geüpdatet en de nodige materialen liggen klaar.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht