Volledig scherm
Sophie Hankes uit Utrecht wilde graag bij het koor zingen. © Angeliek de Jonge

Staand koor uit Utrecht discrimineert zingende rolstoeler

UpdateHet Utrechtse vrouwenkoor Malaika heeft een vrouw in een rolstoel gediscrimineerd door haar af te wijzen als nieuw lid. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

Sophie Hankes uit Utrecht wilde graag bij het koor zingen en woonde vorig jaar twee repetities bij. Het koor wees haar vervolgens af als lid. Het zingt namelijk staand, en het geluid van een zittende persoon is anders, redeneert de vereniging. Zittend zingen zou de kwaliteit van het koor aantasten, werd de vrouw in een e-mail medegedeeld. Ook is er volgens het koor soms sprake van choreografie. 

Hankes is gehandicapt door een fout tijdens een medische ingreep. Na de afwijzing van het koor liet ze het er niet bij zitten en antwoordde dat ze zittend goed kan zingen. Verder vroeg ze om aanpassingen, zodat ze toch kan deelnemen. Het antwoord luidde dat de dirigente en koorleden tot de conclusie waren gekomen dat de match tussen hen en de vrouw ontbrak.

,,Ik was teleurgesteld en verbijsterd’’, vertelt de Utrechtse. ,,Ik heb zangles en bij andere koren gezongen. Ik heb een verklaring van mijn zanglerares overlegd dat mijn klankkleur prima is, ook al zit ik. Het lijkt erop dat voornamelijk het bestuur een rolstoelafhankelijk koorlid niet prettig vond.’’

Verboden

Ze legde de zaak voor aan het College voor de Rechten van de Mens. Die oordeelde recent dat het koor verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte heeft gemaakt. Een aanbieder van diensten, zoals een koor, moet wettelijk zorgen voor een doeltreffende aanpassing. 

Het koor erkent niet goed te hebben gehandeld. Tijdens de zitting bij het College voor de Rechten van de Mens zei het bestuur dat er twijfels waren over het niveauverschil tussen de vrouw en de huidige zangers. Ook was er irritatie over haar houding en ‘gebrek aan punctualiteit’.

,,We hebben haar excuses aangeboden’’, vertelt Malaika-voorzitter Gerda van Es. ,,Het was een stommiteit om haar af te wijzen op basis van de rolstoel, terwijl er meerdere redenen waren. We waren niet goed op de hoogte van de regels.’’ De vereniging zal zich voortaan anders opstellen.

 Art.1 Midden Nederland, het bureau voor gelijke behandeling in de provincie Utrecht, is blij met het oordeel van het college. Consulent Orkun Demir, die Hankes bijstond in de procedure: ,,Voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel is het van groot belang dat ze ongehinderd en zelfstandig mee kunnen doen in de maatschappij. Ik vind het betreurenswaardig dat het koor niet eens heeft geprobeerd om het voor deze mevrouw mogelijk te maken lid te worden, terwijl overleg en actief handelen een vereiste is.’’

Hankes zingt inmiddels bij een ander koor. ,,Iedereen is er vriendelijk. Bij repetities en uitvoeringen zit er altijd een mede-koorlid naast mij, uit solidariteit. Zo kan het ook.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht