Volledig scherm
Het dossier in de zaak-Holleeder staat online © anp

Staat daagt Utrechter om dossier Holleeder

De Staat heeft de 30-jarige Utrechter Sebastiaan Beens voor de rechter gedaagd omdat hij de documenten uit het gelekte strafdossier van Willem Holleeder op zijn website heeft gezet. Beens wil daarmee onderzoeken of hij net zo hard wordt aangepakt als ex-crimineel Martin Kok, die de documenten als eerste publiceerde.

Volledig scherm
Martin Kok © ANP

Het kort geding dient om 16.00 in Arnhem. Het gaat onder meer om de getuigenissen van Willem Holleeder, zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-Sandra den Hartog. Via vlinderscrime.nl, de misdaadsite van ex-crimineel Martin Kok en thans misdaadjournalist, lekte de documenten uit.

De Staat spande een kort geding aan tegen Kok en de rechtbank besloot maandagavond dat de stukken voor zeker zes maanden van het internet moeten. De rechter noemt het 'aannemelijk' dat de publicatie van de documenten 'de strafrechtspleging' in gevaar kan brengen in de strafzaak tegen Holleeder én in het hoger beroep van de Amsterdamse liquidatiezaak Passage.  

Beens, die in het verleden is veroordeeld voor oplichting, heeft de documenten niet op zijn website staan, maar geupload naar een server. Hij linkt er alleen naar. Het hostingbedrijf van Beens kreeg wel al het verzoek de links te verwijderen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht