Volledig scherm
Luchtfoto van de brand bij het ecoduct over de A12, ter hoogte van Woudenberg tussen Maarsbergen en Veenendaal. © Sjoerd Lokers

Staatsbosbeheer na brand op ecoduct A12: ‘Natuur herstelt zich snel’

Staatsbosbeheer doet niets aan de natuur na de brand zaterdagavond op het ecoduct over de A12 tussen Maarsbergen en Veenendaal. Volgens boswachter Rein Zwaan zal de natuur zich snel herstellen.

Dat is altijd het beleid van Staatsbosbeheer na een natuurbrand. Ook op een viaduct waar niet veel meer dan een meter ondergrond is. „De natuur kan zich herstellen en brand hoort nu eenmaal bij de natuur”, zegt Zwaan. Het viaduct is van Rijkswaterstaat, de natuur is dit geval van Staatsbosbeheer.

De brand langs de A12 bij Woudenberg heeft een groot deel van de natuur op een ecoduct verwoest. De brandweer tast nog in het duister over de oorzaak. De brandweer rukte met groot materieel uit en de snelweg werd tussen Maarsbergen en Veenendaal-West volledig gesloten. Ook het treinverkeer werd stilgelegd. 

Dieren

Zoogdieren als vossen, dassen, reeën en hazen vinden weer snel hun weg over het viaduct, zegt Zwaan. „Insecten zullen wel even wegblijven, want de bloemen zijn wel weg. Er is geen nectar meer. Reptielen moeten voor hun eten naar andere delen uitwijken.”

Zwaan verwacht dat binnen een jaar een groot deel van de vegetatie is hersteld. „Voor ons is het een beetje achterover leunen en afwachten wat er gebeurt. Misschien moeten we iets herstellen, maar ik verwacht niet dat het nodig is.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Volledig scherm
Met grote inzet had de brandweer de bermbrand snel onder controle. © Koen Laureij
Volledig scherm
Luchtfoto van de brand bij het ecoduct over de A12, ter hoogte van Woudenberg tussen Maarsbergen en Veenendaal. © Sjoerd Lokers

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht