Volledig scherm
Leerlingen protesteren tegen de uitzetting van hun klasgenoten. © William Hoogteyling

Staatssecretaris grijpt niet in bij uitzetting Oekraïens gezin

UpdateStaatssecretaris Mark Harbers zet zijn zogeheten ‘discretionaire bevoegdheid’ niet in om de uitzetting van de Culemborgse familie Andropov naar Oekraïne tegen te houden. De gemeente Culemborg zegt dat zojuist te horen hebben gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De familie Andropov, met drie kinderen die in Nederland geboren zijn en in Culemborg naar school gaan, werd vorige week donderdag opgepakt en vastgezet in het detentiecentrum van Zeist. De van oorsprong Russische ouders met een Oekraïens paspoort woonden jaren illegaal in Nederland en doorliepen verschillende procedures om te mogen blijven, maar verloren die allemaal. Uit angst dat ze onderduiken zijn ze opgepakt om morgen op het vliegtuig naar Oekraïne gezet te worden.

Tijdens het illegale verblijf in Nederland werden in Utrecht en Lopik de kinderen Maksim (14), Dennis (10) en Arina (5) geboren. Sinds ze leerplichtig zijn, gaan ze in Nederland naar school. In Oekraïne zijn ze nooit geweest en ook spreken ze de taal niet.

Geen reden

Om de geldende regels te omzeilen, zou de staatssecretaris om humanitaire redenen kunnen besluiten de discretionaire bevoegdheid toe te passen en ze alsnog een verblijfsvergunning te geven. Daar ziet hij echter geen reden toe. 

Tegen dit besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk. Daarmee heeft de gemeente geen middelen meer om uitzetting van de familie Andropov te voorkomen.

Op dit moment loopt nog een aantal rechterlijke procedures die door de advocaat van de familie zijn aangespannen. De rechtbank beslist vanmiddag of ze die procedures in Nederland mogen afwachten. 

Teleurgesteld

Burgemeester Gerdo van Grootheest laat weten erg teleurgesteld te zijn in deze beslissing van de staatssecretaris. ,,Culemborg heeft erop aangedrongen om juist in het belang van de drie kinderen, op basis van humaniteit, de familie Andropov in Culemborg te laten blijven wonen. Heel Culemborg leeft mee met de familie Andropov.”

  1. Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstandboy over zijn depressies en ‘onze belastingcenten’
    PREMIUM
    VIDEO

    Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstand­boy over zijn depressies en ‘onze belasting­cen­ten’

    Waar hij zich eerder schaamde voor zijn situatie, is het nu zijn handelsmerk: Ivo Jager (30), ofwel ‘Bijstandboy’, deelt via YouTube zijn leven, dat in het teken staat van zijn mentale gezondheid, de bijstand en... Bunnik. „Mensen die door mentale klachten in de bijstand zitten zijn niet gerepresenteerd in het straatbeeld en daar wil ik verandering in brengen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht