Volledig scherm
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is verbaasd dat Nieuwegein doorgaat met de pilot. © anp

Staatssecretaris roept Nieuwegein op het matje

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid roept burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein op het matje. Hij is verrast dat de gemeente toch de proef rondom de Drank- en Horecawet doorzet, ook al gaven hij én de rechter aan dat die indruist tegen de wet.

Volledig scherm
Burgemeester Backhuijs © Gemeente Nieuwegein

,,Ik ben verbaasd over het bericht dat de burgemeester van Nieuwegein doorgaat met de pilot. Ik wil nu een formeel standpunt van de gemeente hoe de gemeente zich aan de wet denkt te houden'', reageert PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn op het recente besluit van VVD-burgemeester Backhuijs.

Backhuijs weigert daarin nog altijd om op te treden tegen ondernemers in Nieuwegein, zoals tegen de Wereldwinkel die fairtradewijn verkoopt.

Uitspraak
Staatssecretaris Van Rijn: ,,Ik heb meerdere malen aangegeven dat de pilot binnen de kaders van de wet moet plaatsvinden. De rechter heeft hierover onlangs ook een uitspraak gedaan.''

Quote

Ik heb meerdere malen aangegeven dat de pilot binnen de kaders van de wet moet plaatsvin­den

Martin van Rijn

De voorzieningenrechter oordeelde eind juli dat Nieuwegein zich aan de wet moet houden en dus de plicht heeft om op te treden tegen mengvormen van winkels en horeca. Nieuwegein wil samen met 36 andere gemeenten via een proef onderzoeken of de Drank- en Horecawet bepaalde mengvormen zou moeten toestaan, zoals een wijntje bij de kapper.

Fout
Volgens de Groningse hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter is het geen uitgemaakte zaak dat burgemeester Backhuijs fout zit. ,,Er is ook rechtspraak die zegt dat burgemeesters eigen beleid kunnen maken als sprake is van bijvoorbeeld tijdelijkheid, overmacht of snelle legalisering."

De Nieuwegeinse gemeenteraad heeft al aangegeven meer tekst en uitleg te willen van de burgemeester over zijn wens om de pilot door te zetten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht